Monday, July 15, 2024
11 oktobra, 2020 SPONZORIRANA OBJAVA

FANTEK ALI PUNČKA? NAJHITREJŠI POKAZATELJI SPOLA OTROKA

By 0 7956 Views

V vsaki kulturi najdemo nekaj zanimivih, včasih popolnoma nepričakovanih in velikokrat presenetljivo točnih načinov predvidevanja spola otroka. Kateri pa so res zanesljivi?


Vsaka nosečnica se v prvih mesecih nosečnosti neštetokrat vpraša: »Kakšnega spola je moj dojenček?« Če ne prej, se tuhtanje o spolu začne takrat, ko opremljamo sobo otroka ali pa ko nas pograbi nakupovalna mrzlica in komaj čakamo, da lahko začnemo zlagati otroška oblačila v omaro. Nekateri pari se kljub temu odločijo, da bo otrokov spol ostal presenečenje do prvega srečanja v porodnišnici. Če ti nisi med njimi, si preberi, kateri so pokazatelji spola otroka in kako natančni so v resnici.

Zarodek od mame prejme kromosom X, od očeta pa ali kromosom X ali kromosom Y. To pomeni, da oče (oziroma njegovi geni) že ob spočetju določijo otrokov spol. Če oče prispeva kromosom X, bo na svet prijokala deklica, če prispeva kromosom Y, pa pod svojim srcem nosite fantka.

  1. ULTRAZVOK

Razvoj fantkov in deklic v prvih tednih poteka povsem enako, zato je na ultrazvočnih pregledih v zgodnji nosečnosti praktično nemogoče izvedeti spol otroka, dokler se iz izbokline ne razvije penis ali klitoris. Prvo, sicer manj natančno mnenje lahko ginekolog poda na merjenju nuhalne svetline, ki se izvaja med 11. in 14. tednom nosečnosti. Bolj zanesljiva ultrazvočna preiskava je morfologija ploda, ki poteka približno na polovici nosečnosti (okoli 20. tedna) in natančno oceni plodove organske sisteme in pravilen ali nepravilen razvoj. Splovilo otroka je takrat že dobro izoblikovano in sploh pri dečkih ginekolog lažje določi spol.

  1. GENETSKI TESTI IN INVAZIVNE METODE

Da bi lahko čim prej izbrali sobico, voziček, obleke vašega otroka in začeli »gnezditi«, so zato bolj zanesljive metode v zgodnji nosečnosti genetski testi. Že v 10. tednu (ko spola z gotovostjo še ne moremo potrditi na ultrazvoku) je v krvi nosečnice namreč dovolj plodove DNA, da lahko s preprostim krvnim testom NIFTY izvemo spol svojega dojenčka. Imajo pa tovrstni neinvazivni predrojstveni testi tudi prednost, da ob spolu otroka izvemo tudi, ali ima morebitne genetske nepravilnosti.

Spol otroka z gotovostjo lahko določi tudi amniocenteza. To je preiskava, ki se opravlja med 15. in 20. tednom nosečnosti, a jo zdravniki običajno priporočijo v primeru  suma na nepravilen razvoj ploda. Pri tej preiskavi iz plodovne vrečke z iglo odvzamejo vzorec plodovnice, zato je zelo zanesljiva. Ker pa gre za invazivno metodo, lahko povzroči  splav, krvavitve, prezgodnji porod in druge nezaželene zaplete.

  1. NEZNANSTVENE METODE

Če pa te zanimajo neznanstvene metode določanja spola svojega dojenčka, jih obstaja kar nekaj.

Preprost domač test za določitev spola lahko narediš kar v udobju svojega doma, v dveh preprostih korakih. Potrebuješ le nekaj, kar ima doma vsaka od nas – sodo bikarbono! V čist kozarček zberi urin in mu dodaj sodo bikarbono. Kaj se zgodi? Če se peni, pod srcem nosiš fantka. Če ne, lahko pričakuješ punčko. Takšen test sicer nima nobene znanstvene podlage. Ali v vašem primeru drži, boste pa z gotovostjo ugotovile v porodnišnici.

Sploh proti koncu nosečnosti se velikokrat srečamo s »strokovnjakinjami«, ki rade rečejo: »Joj, tole pa ne bo držalo, da je fantek – nosiš previsoko!« Stare vraže namreč pravijo, da je spol otroka viden že po obliki trebuha: če je tvoj trebuh visoko pod prsmi, naj bi nakazovalo na deklico – če počiva nizko, pa lahko otroško sobico pobarvate modro.

Za punčke velikokrat rečejo tudi, da med nosečnostjo »vzamejo lepoto mamici«. Zato naj bi imela nosečnica, ki pričakuje punčko, bolj mastno, k aknam nagnjeno kožo, tanke lase brez volumna, teža pa naj bi se ji nabirala po celem telesu, ne zgolj na področju trebuha. Obratno za fantke pravijo, da naj bi prinašali »pravi nosečniški sij«: čisto, nemastno kožo, bujne, močne lase in dodatno težo zgolj in samo na področju trebuščka.

Mi pa z gotovostjo trdimo, da nosečnost vsako žensko naredi lepšo in sijočo! Vam pa kljub temu, da so neznanstvene metode ugotavljanja spola res zabavne, svetujemo, da za določanje spola svojega še nerojenega otroka raje izberete test Nifty.

 

Kategorija:   Nosečnost
Naslednji prispevek

Ste že slišali za fantomsko nosečnost?

26 oktobra, 2020 0