Wednesday, February 28, 2024
  • Sredstev za zaščito pred soncem je mnogo. Toda katera je najboljša, katera je najbolj naravna in katero bi po vaši oceni izpostavili?

Težko je izpostaviti določeno sredstvo oz. proizvajalca. Mogoče Eucerin izdelke za sončenje, ker imajo letos dodano novo učinkovino, ki zmanjšuje oksidativni stres.
 


  • Katero sredstvo se po kopanju najbolj zadrži na koži?

Po kopanju, potenju, brisanju z brisačo oz. vsake dve uri je potrebno (vsako) sredstvo ponovno nanesti na kožo, če želimo doseči pravo zaščito. Nanesti ga je treba 2 grama na cm2  kože oz. 2 prsta na enajstino telesa (glava, podlahti, nadlahti, hrbet, trebuh, stegni, goleni).

 

  • Kako visok faktor uporabiti pri otrocih?

Otroci imajo zelo nežno kožo, zato se je treba soncu čimbolj izogibati. Od desete ure dopoldan do 17h svetujemo, da se zadržujejo vsaj v senci, najbolj nevarno je pa izpostavljanje soncu med enajsto in tretjo uro popoldan. Faktor zaščite na izpostavljenih delih kože, ki niso pokriti z oblačili, naj bo najmanj 25 UVA/UVB. Kot lahko beremo v literaturi, je za razvoj kožnega raka pomembna doza sonca, ki smo jo dobili v mladosti, poleg tega se pa učinek UV žarkov sešteva.
 

  • Ali naredimo z visokim faktorjem več škode kot koristi ?

Obstaja več tipov kože. Ljudje z zelo svetlo poltjo, ki težko porjavi, morajo obvezno uporabljati sredstva z visoko zaščito, nič manj previdni pa ne smejo biti ljudje, ki na soncu normalno porjavijo. Sploh pa v lekarnah ni več na voljo izdelkov, ki bi imeli faktor zaščite višji od 50 UVA/UVB.
 

  • Zadnja leta proizvajalci ponujajo zaščitne faktorje nad 20 SPF. Zanima nas ali je zaščita na primer SPF 30 ali 50 realna? Ali sredstvo resnično vsebuje toliko več zaščite ali gre le za tržno muho?

Navadno nanesemo bistveno premalo sredstva na kožo, zato je dejanska zaščita veliko manjša. Nanos je treba ponoviti vsaki dve uri, sredstva pa naj bodo z visokim zaščitnim faktorjem.
 

  • Pri kateri starosti lahko uporabimo izdelek na otrocih? Kako zaščititi dojenčke?

Otroci do enega leta sploh ne bi smeli biti izpostavljeni sončnim žarkom, ker pa vemo da je to zelo težko oz. skoraj nemogoče jih je potrebno ustrezno zaščititi z oblačili in sredstvi, ki vsebujejo anorganske filtre s čim višjim faktorjem.
 

  • Kakšen je rok trajanja pri večini sredstev za zaščito pred soncem? Je rok trajanja označen na izdelku? V primeru, da uporabimo izdelek z pretečenim roko trajanja ali sredstvo še vsebuje zaščito, lahko pride do alergij?

Sredstva za zaščitno na soncu imajo navadno rok uporabe eno leto po odprtju oz. je rok trajanja ustrezno označen na izdelku.
Načeloma svetujemo da se izdelki s pretečenim rokom zavržejo, ker se hitro lahko pojavijo razne reakcije na koži, ki nam lahko pokvarijo dopust.
 

  • Koliko sredstev bi svetovali štiri članski družini za eno tedenske počitnice na morju? Zanima nas, kaj priporočate, da vzamejo s seboj- katere faktorje in katera negovalna sredstva?

Priporočam sredstva z visokim zaščitnim faktorjem oz. sredstva primerna določenemu tipu in zahtevam kože. Če je v družini npr. dojenček lahko vsa družina uporablja njegovo zaščitno sredstvo z anorganskimi filtri in visokim zaščitnim faktorjem. Po sončenju je treba kožo navlažiti in pomiriti, zmanjšati škodo, ki mo jo povzročili z izpostavljanjem soncu. To lahko naredimo z izdelki namenjenimi za nego kože po sončenju, izdelki, ki vsebujejo aloe vero, dekspantenol,…

 

  • Razlika med kremami, mlekom, olji?

Razlika je predvsem v teksturi in s tem povezanim prenašanjem izdelka na koži. Npr. koža nagnjena k mozoljem bo veliko bolje prenašala lahek fluid kot pa kremo, medtem ko bo koža nagnjena k atopijskemu dermatitisu bolje prenašala kremo oz. losion.
 

  • Kateri nanos zaščite je zanesljivejši? Razpršilo ali ročni nanos zaščite?

Glede na prej povedano bi bolj priporočala ročni nanos zaščite, tako bomo veliko bolj prepričani da smo uporabili dovolj izdelka oz. da smo dosegli zaščito, ki nam jo zagotavlja proizvajalec.

Kategorija:   Novice, Telo in koža
Naslednji prispevek

New Yorker slavi odprtje 13. trgovine v Sloveniji!

13 junija, 2012 0