Wednesday, March 22, 2023
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Ena od takih tehnik, ki postaja vse bolj popularna tudi v našem okolju, je feng shui; uporabimo jo lahko na različnih področjih življenja, veliko pa pomaga tudi pri urejanju okolja za nas same in za naše otroke. Če otroško sobo uredimo v skladu s principi feng shuia, jim že izhodiščno pomagamo izkoristiti blagoslove oziroma se izogniti negativnostim.


Oprema otroške sobe

Dandanašnja družba od otrok in mladine zahteva vse več, dom pa zanje predstavlja izhodišče in varnost, zato naj bi jim nudil čim večjo oporo. K temu seveda prispeva tudi oprema otroške sobe, ki mora na otroka vplivati vzpodbudno, ga polniti z energijo. Žal arhitekti ne upoštevajo dejstva, da otroci za razvoj in izražanje svoje osebnosti potrebujejo veliko prostora, v novejših hišah in stanovanjih pa so otroške sobe pogosto zelo majhne. Seveda sta oprema in velikost sobe odvisna od starosti in osebnosti otroka; majhen otrok potrebuje drugačno okolje kot mladostnik, vsi pa v njem opravljajo mnoge aktivnosti, od igranja, učenja in dela do spanja. Oprema otroške sobe mora vse to omogočati in hkrati dajati vtis skladne celote, puščati čimveč prostora za gibanje. Tako na primer pohištvo mehkih oblik, zaobljenih robov, prihrani otroku marsikatero buško ali modrico, zelo temno, težko starinsko pohištvo in starine pa ne sodijo v otroško sobo, saj vnašajo v prostor vibracije iz preteklosti.

Prostor za spanje

Za vsakega človeka je pomembno, da spi na ugodnem prostoru, za otroke pa še posebno.  Zlasti pri majhnih otrocih je potreba po varnosti in zaščiti zelo močna in otrokova podzavest se mora počutiti čimbolj varno. To občutje varnosti vzpostavimo tako, da postavimo vzglavje postelje ob steno (sporočilo podzavesti: če imam za seboj steno, mi nihče ne more skočiti v hrbet; čeprav realno ni nobene nevarnosti, gre pri tem za psihološki vpliv – človekov alarmni sistem je v stalni pripravljenosti). Postelja torej nikakor ne sme stati sredi sobe in če je zaradi prostorskih omejitev ni mogoče postaviti z vzglavjem ob steno, naj bo ob steni vsaj ena stranica postelje. V tem primeru  lahko naredimo zaščito za vzglavjem s špansko steno ali pa tja postavimo omaro. Majhnim otrokom da občutek varnosti tudi blago, napeto nad posteljico, ali zaščitna mreža proti komarjem.

Most nad otroško posteljo je pogosta, vendar slaba rešitev oblikovalcev pohištva. Most pritiska na pod njim ležečega otroka, ki lahko zato doživlja glavobole …

Več o podrobnosti o feng shui-ju in otroški sobi si lahko preberete na spletni strani utrinek.si.

Komentarji
Kategorija:   Novice, Urejanje doma
Naslednji prispevek

Vse več otrok ima govorne težave

13 junija, 2012 0