Wednesday, May 29, 2024

Adolescenca


Nekateri trdijo, da adolescenta pomaga pri reorganizaciji možganov pred vstopom v odrasla leta, ter omogoča eksperimentiranje z obnašanjem še pred odgovornostjo.

Sanje

Teorija Sigmunda Freuda, da so sanje naše podzavestne želje, je še ovržena. Smatra se, da nam sanje pomagajo pri obdelavi čustev. Zakaj pa vidimo številne, nepojasnjene vizije pa še ni v popolnosti pojasnjeno.

Smeh

Med smehom se sproščajo endorfini, ki vplivajo na boljše razpoloženje. Dolgoletna raziskava je odkrila, da banalni komentarji smeh vzpodbujajo bolj kot neslane šale.

Rdečica

Charles Darwin je poskušal pojasniti, zakaj nas evolucija prisili v zardevanje med lažjo, ki opozarja druge ljudi. Nekateri mislijo, da se lahko na ta način izognejo konfliktom, ali z odkrivanjem šibkosti krepijo intimnost.

Poljubljanje

Razlogi zagotovo niso genetski, saj se ne poljubljajo vsi narodi. Obstajajo teorije, da poljubi budijo spomine na dojenje, ter da so prvi ljudje odvadili otroke dojenja tako, da so jih hranili usta na usta, kar je okrepilo vez med izmenjavo sline in uživanja.

Vrtanje po nosu

Grda in slaba razvada. Okoli četrtina najstnikov v povprečju štirikrat dnevno vrta po nosu in degustira ‘izkopanino’. Glede na to, da se s strjenim smrkljem ne moreš nasititi, niti ni okusen, zakaj si kljub temu vrtamo po nosu? Določeno število ljudi je mnenja, da vrtenje po nosu krepi imunski sistem.

Kategorija:   Novice, Zanimivosti
Naslednji prispevek

Klon miši iz kaplje krvi

2 julija, 2013 0