Monday, June 17, 2024

Vonj je človeški subtilen čut. Arome pričarajo že pozabljene spomine, tako dobre kot slabe. Vendar pa se vpliv vonja vedno ne dogaja na zavestni ravni. Feromoni so hormoni, ki se izločajo s človeškim vonjem, ter pomagajo pri lažjem odkrivanju mikavnosti med spoloma.


Kaj so feromoni?

Feromoni so kemikalije, ki jih izločajo različni organski sklopi, vključno z rastlinami, vretenčarji, žuželkami, živalmi in seveda ljudmi. Ni pa nujno da feromoni oddajajo vonj. Izločajo se z znojenjem in so sposobni vplivati na fiziologijo drugih članov iste vrste. Feromoni, ki se kopičijo v nosni votlini, so skupek podatkov, ki sproži kemično reakcijo in evocira številne zavestne in podzavestne reakcije.

Etiologija

Feromoni sprožijo nagonski, skoraj avtomatski odgovor na privlačnost med spoloma. Odziv je dobro raziskan pri živalih, pri ljudeh takšne raziskave še niso izvedli. Obstaja več raziskav o delovanju feromonov na žuželke, plazilce in sesalce, vključno s sprožitvijo obrambnega mehanizma pred napadom plenilcev, ali mehanizma za iskanje vira hrane ali vode.

V reproduktivnem smislu feromoni delujejo kot vaba, oddajanje posebnega vonja privlači samce ali samice. Moč teh subliminalnih glasnikov je presenetljiva. Samec metulja npr. samičko ‘zavoha’ na deset kilometrov, v nasprotju samci opice ignorirajo bližino samice, če le-ta ne izloča feromonov, ki kažejo na godnost za paritev. Prav iz teh primerov pa se lahko vprašamo: Če feromoni vplivajo na spolno življenje žuželk in živali, ali lahko vplivajo tudi na humano seksualnost?

Feromoni pri človeku

Ali lahko ljudje, podobno kot živali, samo z vonjem prepoznamo ‘godnega’ partnerja ali partnerko? Znanstveniki še vedno poskušajo poiskati prepričljiv dokaz delovanja feromonov pri ljudeh. Še naprej opravljajo skrbne genetske raziskave z namenom odkriti kodo oz. genetski zapis, ki povezuje feromone in delovanje našega uma.

Feromone običajno ne zaznajo receptorji za vonj, ampak struktura, ki jo imenujemo vomero nazalni organ. Vomero nazalni organ dovaja sporočila v višjo možgansko skorjo. Ta del telesa je povezan z delom vohalnih čutnic, ki so ločene od glavnega vohalnega sistema. Nahaja se tik nad ustno votlino. Njegova naloga je detekcija vonja velikih molekul in molekul, ki so topne v vodi. Omenjene feromone prejmemo in procesiramo z lizanjem ali poljubljanjem različnih delov telesa – najbolj znana živalska vrsta, ki z lizanjem odkriva človeški značaj so psi. Kot kažejo raziskave se je z evolucijo detekcija feromonov pri ljudeh močno zmanjšala oz. vztrajno pada. Pri avtopsiji splavljenih človeških zarodkov smo ugotovili, da je vomero nazalni organ pri njih še zelo razvit, vendar po rojstvu tkivo atrofira oz. izgine kot posledica pomanjkanje uporabe.

Ali feromoni vplivajo na spolno privlačnost?

Vpliv feromonov na humano seksualnost ni potrjen, vendar se dopušča možnost, da se lahko dva posameznika privlačita tudi zaradi vonja. Znanstveniki še vedno poskušajo ugotoviti vonje spolne privlačnosti, vendar z izjemo, da se ti vonji razlikujejo med vrstami, kaj več še niso uspeli odkriti. Ko se bo odkrit genski zapis za te receptorje bo dokaj preprosto ugotoviti, ali ti geni obstajajo tudi pri ljudeh, in kako ti geni delujejo v telesu.

Obstajajo tudi  številne druge substance, ki vplivajo na medsebojno biokemijsko privlačnost in mednje nikakor ne moremo umeščati samo feromone. V moškem znoju najdemo številne druge hormone in kemične substance, kortizol pri ženskah je odgovoren za sproščenost ob prisotnosti moškega, ter vpliva na bolj urejen menstrualni cikel.

Izdelki

Polemika pravega učinka feromonov pa ni ustavila marketinških, farmacevtskih in kozmetičnih podjetji, ki so izkoristili radovednost in nevednost kupcev, ter na trg za precej denarja lansirali sintetične feromone, ali izdelke, ki naj bi vsebovali feromone. Cena teh izdelkov presega 100 evrskih bankovce za kos, njihov učinek pa je več kot vprašljiv. Ko proizvajalcem postaviš odprto vprašanje, kako so prišli do formule za feromone (feromonov se ne da posploševati, zato na posameznika delujejo povsem individualno) pa odgovorijo, da je to poslovna skrivnost, čeprav bi bilo zavajanje kupcev in velik zaslužek, veliko primernejši odgovor.

Epilog

Veliko podjetij se trudi, da bi v stekleničko svojega najdražjega izdelka umešali vonjavo, ki bi privlačila nasprotni spol. Ob marketinškemu obstreljevanju pa številni odprejo denarnico in izdelek v upanju, da jih bo naredil privlačnejše, tudi kupijo.

Učinkov umetnih feromonov še niso raziskali, v kolikor pa želite preveriti, če vas vaša partnerka ali partner tudi ‘feromonsko’ privlači, si zobe ščetkajte z njegovo/njeno zobno ščetko. 

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Živila za zdravo poletno kožo

6 junija, 2014 0