Monday, July 15, 2024

Ko sem opravljal vozniški izpit mi je inštruktor dobesedno zapekel prvo pravilo varne vožnje v glavo: predvidi čim več situacij. In prav tako kot to pravilo, sem si skozi šolanje in izobraževanja zapomnil, da je VARNOSTNI SKLAD izjemnega pomena za družinske oz. posameznikove finance. Ta varnostni sklad vam bo prišel prav če boste izgubili službo ali vam bo šef znižal plačo. Sredstva v tem skladu morajo biti likvidna in varna pred delniškimi nihanji.


Pazite na svoje stroške! Živite svoje življenje v okvirih vaših zmožnosti in ne vaših želja. Če boste zapravili več kot si lahko privoščite in svoje želje uresničevali prehitro, se vam bo tak življenjski stil v prihodnosti maščeval. Življenje na umetnem standardu je v recesiji zelo tvegano početje in družina si ga ne sme privoščiti.

Kot vsak dan lahko beremo in poslušamo v medijih, recesija botruje mnogim odpuščanjem. Ne jemljite svojo službo kot samoumevno in popolnoma varno. Če vam čas dopušča imejte več kot le en vir dohodka, oz. se izobražujte na večih področjih še pred morebitno izgubo službe.

Družinske investicije skrbno načrtujte in se zastavljenega načrta tudi držite. Naj vas padanje tečajev in trenutno nizko stanje portfeljev ne požene v panično razprodajo. Recesija je za dolgoročne cilje lahko zelo dobra priložnost saj jo z nekaj finančnimi prijemi lahko izkoristimo sebi v prid.

Predno izberete obliko varčevanja za dosego družinskih ciljev določite stopnjo tveganja, ki vam ustreza. Šele ko boste ugotovili kako bi odreagirali, če bi portfelj z družinskimi investicijami izgubil 30% vrednosti se lahko odločate kakšno obliko varčevanja boste izbrali.

Karkoli počnete, ostanite kreditno sposobni. Če boste zašli v težave in boste pokurili že celoten varnostni sklad, vam kredit lahko reši osnovno eksistenco. Zato bodite previdni za katere stvari ali želje boste izkoristili najem kredita.

Če boste upoštevali zgornje nasvete boste pluli skozi razburkano morje recesije v precej varni in stabilni barki. To pa pomeni, da vam bo ta barka omogočala izbiro smeri plovbe ter izkoriščanje ugodnih vremenskih razmer. Nekoliko v prispodobi sem napeljal temo v priložnosti, ki jih recesija ponuja.

Recesija v kateri se nahajamo je zadela večino sektorjev. Nekaj kratkih dejstev. Ko je finančni sektor zapadel v krizo in so banke padale kot domine so vlade odobrile pomoč bankam v obliki milijonov in triljonov novo natiskanega denarja. Če bi banke ta denar prehitro plasirale na trg, obstaja nevarnost prevelike inflacije, kar bi imelo velike posledice za dolar in posledično svetovno gospodarstvo. Problem nastanka te krize je v tem, da so ljudje prelahko dobili kredite in da je potrošnja zaradi tega dejstva večala in večala, dokler balon ni počil. Sedaj je potrošnja na zelo nizki ravni saj v medijih skoraj vsak dan lahko beremo o varčevanju in varčevalnih ukrepih. Kar je seveda prav a zavedati se moramo da premajhna potrošnja in prestrogo odmerjena posojila podjetjem za investicije gospodarstvu jemlje moč za ponovno rast. Zato se trgovci odločajo za nižanje cen svojih dobrin, saj za preživetje morajo svoje izdelke prodati. In tu se nahajao priožnosti, ki so lahko prijazne za družinsko denarnico.

Tisti, ki ste uspeli ohraniti službe in, ki imate možnost izkoristiti možnosti ki so nastale lahko izbirate med akcijami, ki jih ponujajo avtomobilske hiše. Prijatelj je na ta način po zelo ugodni ceni prišel do novega družinskega avtomobila.

Cena denarja je danes relativno visoka kar pomeni da je gotovina ob nakupih močan argument, ki ga lahko uporabite pri pogajanjih za ceno. Da prav ste prebrali. Za vsako ceno in izdelek se lahko pogajate. Morda še najbolj do izraza pride to dejstvo pri nakupih nepremičnin. Cene, ki so v oglasih sicer oznanjajo padec cen nepremičnin a realen padec se pokaže šele pri sklenjenem poslu. Z gotovino boste lažje prišli do ugodne cene za novo družinsko stanovanje.

Če ste za namen dosega družinski ciljev (šolnina otrok, dodatna pokojnjina, varčevanja za novo stanovanje,…) izbrali vzajemne sklade, potem imate pri tistih ciljih, ki so dolgoročni sedaj priložnost, da kupujete točke vzajemcev precej poceni. Če uporabite metodo povprečnega stroška bo vaš uspeh še toliko večji.

Kot napisano že v uvodu je težko na splošno trditi, da je je recesija prijazna za družinske prihranke. Dejstvo je, da je recesija vzela službo mnogim in ti bodo v recesiji težko kaj prihranili. Na drugi strani pa recesija odpira prenekatere možnosti, ki smo jih v preteklosti zamudili ali so bili za nekatere poslovne ideje nekateri pač hitrejši od nas. Upam, da sem vam z zgornjim tekstom uspel podati nekaj koristnih napotkov, ki vam bodo pomagali prebroditi recesijo in vam bo na ta račun ostalo več časa in živcev za kvalteno preživljanje družinskega časa.

Dejan Kilar
Finačni svetovalec in senior partner
dejan.kilar@asista-skupina.si
070 811 323

Članek objavljen v Pravem vodiču za starše

Kategorija:   Družina in finance, Novice
Naslednji prispevek

Suha koža?

13 junija, 2012 0