Saturday, April 13, 2024

Kljub zunanjemu mladostnemu videzu pa so petdeseta leta tista leta, pri katerih se pričnejo pojavljati prvi zdravstveni zapleti povezani s staranjem. Pa za začetek omenimo zgolj dva, povišan holesterol in krvni tlak. Poleg kardiovaskularnih obolenj pa se pričnejo pojavljati zgodnji znaki artritisa, predvsem bolečine v vratu in hrbtu. Artitis, je tudi zaradi vse višje doživete življenjske starosti, eden izmed petih najpogostejših diagnosticiranih obolenj povezanih s staranjem. Število pacientov vsako leto narašča. Fizična aktivnost po petdesetem letu precej zmanjša verjetnost njegovega nastanka. Hoja in plavanje spadata med lažji fizični aktivnosti, ki pa vseeno močno okrepita telesno delovanje in zmanjšujeta bolečine. Mnogi si napačno predstavljajo, da bo telesna aktivnost po petdesetem letu samo še poslabšala simptome. Ignoranca fizične aktivnosti je dejansko slabša izbira.


Človeško telo lahko v neki meri naravno opravi s telesnimi spremembami povezanimi s staranjem. Vendar ne vse. Nekje po petdesetem letu se prične pojavljati 20-30% padec minutnega volumna (volumen krvi, ki jo v minuti prečrpa srca). Maksimalna poraba kisika se zmanjša za približno pet odstotkov na desetletje pri ženskah, kar pomeni približen korelativen padec fizične moči. Z leti, že nekje pri tridesetih, se prične izgubljati mišična masa. Fizična aktivnost zmanjša vpliv teh fizioloških sprememb.

Dobra kondicija po petdesetem letu pa ni zaželena zgolj iz vidika estetike, temveč  tudi z vidika manj vidnih nezaželenih stranskih učinkov staranja, kot so izguba mišične in kostne mase, ter splošnega dobrega počutja in skupne moči.

Seveda pa je pri začetku vadbe potrebna previdnost. Če trenutno niste v najboljši formi, se boste poškodbam izognili s počasnim uvajanjem v vadbo. Prav iz vidika staranja je pomembno, da z vadbo pričnete že v mlajših letih.

Smernice za krepitev mišic po petdesetem letu starosti pravijo:

  • Krepitev glavne skupine mišic rok in nog
  • Krepitev hrbtnih in vratnih mišic
  • Krepitev ramenskega obroča
  • Vadba se lahko izvaja trikrat tedensko

Raziskave so pokazale, da telesna vadba lahko dejansko zavre razvoj znakov staranja, vključno z osteoporozo. Telesna vadba poveča izločanje dveh pomembnih hormonov: testosterona in humanega rastnega hormona, ki sta zadolžene za vzdrževanje in gradnjo mišične mase.

Ne glede ne to kako naporno bo na začetku, se na koncu več kot izplača.

 

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Najpogostejša vprašanja o Keglovih vajah

16 decembra, 2014 0