Monday, April 22, 2024

Ekipa raziskovalcev iz University of California v San Franciscu je zbrala podatke 236 ljudi z normalno telesno težo, ki niso imeli kolenski bolečin.


Sodelujoči so pristali na magnetno resonanco kolenskega sklepa, rezultate pa so nato primerjali z vsakodnevno ravnjo fizične aktivnosti omenjene skupine.

Dr. Christoph Stehling s Katedre za radiologijo in biomedicinsko odčitavanje na omenjeni univerzi je dejal, da imajo ljudje, ki se pogosto ukvarjajo z eno od oblik fizične aktivnosti večje tveganje za razvoj abnormalnosti v kolenskem sklepu in posledično večje tveganje za razvoj osteoartitisa.

Raziskovalci so odkritje predstavili v sklopu letnega srečanja Radioloških društev Severne Amerike, še posebej pa so poudarili aktivnosti kot sta tek in skakanje (odbojka, košarka), ki poslabšujejo zdravje hrustanca. Bolje sta se »odrezala« kolesarjenje in plavanje.

Osteoartritis je najbolj pogost pri ženskah in se v glavnem pojavi po petdesetem letu starosti.

Glede na to, da na razvoj bolezni vplivajo sile, ki delujejo na koleno je razumljivo, da se pogosteje pojavlja pri ljudeh s prekomerno telesno težo.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Britanija: V prodajalnah klonirana govedina

13 junija, 2012 0