Monday, May 20, 2024

Kardiovaskularne bolezni

Raziskavo so objavili v reviji Journal of the American College of Cardiology (JACC). Dnevni vnos kakava s flavonoli podvoji število cirkulirajočih angiogeničnih celic v krvi. Te celice obnavljajo krvne žile in vzdržujejo njihovo funkcijo, ter na ta način doprinašajo k zdravju ožilja. Slabo delovanje krvnih žil je ena od najzgodnejših faz v razvoju kardiovaskularnih bolezni, vključno z koronarno arterijsko boleznijo. Kot kaže raziskava objavljena leta 2005 v New England Journal of Medicine je povečana vsebnost cirkulirajočih angiogeničnih celic povezano z nižjo smrtnost povzročeno s kardiovaskularnimi boleznimi.


Druga sodobna raziskava je pokazala, da psihična aktivnost in eksperimentalna terapija z zdravili lahko povečata vsebnost kalcija v koronarni arteriji. Kljub vsemu je raziskava objavljena v JACC prva, ki kaže na prednost takšne prehrambene intervencije.

S to poskusno prehrambeno raziskavo, ki je delovala na principu naključne izbire in je bila anonimna, ter kontrolirana dvakrat dnevno. V tridesetih dneh je ena skupina pila kakav z visoko vsebnostjo flavonolov, druga z nizko vsebnostjo in primerljivo hranljivostjo.

Krvni tlak

Raziskava je še pokazala, da je uživanje kakava z visokim odstotkom flavonola znižuje sistolični krvni tlak, ki je eden od glavnih povzročiteljev infarkta in srčnih bolezni. Pri odraslih, ki bolehajo za težkimi kardiovaskularnimi boleznimi, se je s pravilno dozo zdravil za 47% izboljšalo delovanje krvnih žil.

Raziskava je potrdila predhodne rezultate Marsovih znanstvenikov in njihovih znanstvenih sodelavcev, ki so ugotovili pozitivno korelacijo med uživanjem kakava in naknadno izboljšane dilatacije povzročene s pretokom krvi, kar omogoča oceno zdravja krvnih žil, oz. možnosti sproščanja ožilja.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Moški so boljši šefi

13 junija, 2012 0