Friday, March 29, 2024

Nikotinske žvečilke pozitivno delujejo na nosečnice kadilke.


Ni nujno, da nosečnicam žvečenje nikotinskih žvečilk pomaga pri popolnemu prenehanju kajenja, zagotovo pa zmanjša število dnevno pokajenih cigaret, kar pomeni nižje tveganje prezgodnjega poroda, ali rojstva otroka z nizko porodno težo, sporočajo znanstveniki iz ZDA.

V raziskavi so 194 sodelujočih nosečnic naključno razdelili v dve skupini: v skupino, kjer so žvečile nikotinske žvečilke in v skupino, v kateri so nosečnice žvečile navadne žvečilke. Vsem ženskam so svetovali, da v času šesttedenske raziskave prenehajo kaditi. Ženskam, ki niso mogle prenehati s kajenjem, so priporočili zmanjšati število pokajenih cigaret na dan, oz. svetovali, da število pokajenih cigaret zamenjajo z žvečenjem nikotinske žvečilke.

»Število kadilk se kljub priporočilom ni zmanjšalo,« je dejala dr. Cheryl Oncken iz University of Connecticut School of Medicine.

Vseeno se je število pokajenih cigaret, zmanjšalo za okoli 6 cigaret na dan pri ženskah, ki so žvečile nikotinski žvečilni gumi. Pri ženskah, ki so žvečile navadne žvečilke, pa se je število dnevno pokajenih cigaret zmanjšalo samo za tri cigarete.

Pomemben podatek je, da so imeli novorojenčki mater, ki so žvečile nikotinske žvečilke, bistveno višjo telesno težo, rojeni pa so bili bližje predvidenemu datumu poroda.

Kljub pozitivnem rezultatu, Onckenova odsvetuje uživanje nikotinskih žvečilk pri nosečnicah kadilkah, saj so poskusi na živalih dokazali, da izpostavljanje nikotinu povzroča celične abnormalnosti, ki lahko privedejo do nenadne smrti novorojenca. Nikotinske žvečilke, kot tudi drugi nikotinski nadomestki, niso odobreni za uporabo pri nosečnicah, objavlja Reuters Health.

Naslednji prispevek

Depresije v nosečnosti povzročajo prezgodnji porod

13 junija, 2012 0