Thursday, April 18, 2024

Globalni trend večanja števila ločitev je namreč povzročil porast števila gospodinjstev, ki imajo manjše število članov, kar pa posledično pomeni več stanovanj, večjo porabo elektrike, goriva in vode, pravi poročilo raziskovalcev univerze Michigan. „Globalno gledano število gospodinjstev bolj narašča kot število ljudi. Število gospodinjstev narašča celo v regijah, kjer število prebivalcev upada. Ločitev od zakonskega partnerja pa je glavni razlog za zmanjševanje članov na gospodinjstvo,“ je povedal Jianguo "Jack" Liu, soavtor raziskave.


V Ameriki so ločena gospodinjstva leta 2005 porabila 73 milijard kilovatov elektrike na uro, 2373 milijard litrov vode, kar pomeni, da bi bilo vse to lahko prihranjeno, če bi gospodinjstva ostala skupaj. Poleg tega je bilo na ta račun potrebno zgraditi še dodatnih 83 milijonov sob, ki so trošile svojo energijo za ogrevanje in svetlobo.

 Liu priznava, da ni ločitev tista, ki vpliva na okolje, ampak posledično večje števila gospodinjstev, ki onesnažujejo okolje. „Če se res želite ločiti od zakonskega partnerja, ker z njim ne morete živeti pod nobenim pogojem, potem se mogoče poročite z nekom drugim ali pa si gospodinjstvo delite s sostanovalcem,“ je še izjavil Liu.

Vir: Dnevnik 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Cigara za kadilce, ki jih pesti pomanjkanje časa

13 junija, 2012 0