Monday, May 20, 2024

Na splošno reakcije delimo na dva mehanizma: fototoksične reakcije in fotoalergijske reakcije. Omeniti je potrebno, da so fototoksične mnogo pogostejše.


Kakšna je razlika med fototoksično in fotoalergijsko reakcijo?

Fototoksična reakcija

Recimo, da je določeno zdravilo dinamit sonce pa vžigalnik, ki povzroči »eksplozijo« oz. v našem primeru fototoksično reakcijo na koži. Koža je rdeča in spominja na sončne opekline, proces je akuten in nastopi v trenutku. Najpogosteje jo sprožajo UV-A žarki, vendar lahko k reakciji pripomorejo tudi UV-B žarki, kot tudi vidna svetloba. Prenehanje jemanja zdravil in detoksikacija farmakološkega sredstva iz telesa sta pogoj, ki zadovoljita ponovnemu izpostavljanju sončnim žarkom, brez omenjenih reakcij.

Simptomi fototoksične reakcije

V začetni obliki se kažejo kot pekoč in zbadajoč občutek na koži. Čez dan se na soncu izpostavljenih delih kože (čelo, nos, roke in ustnice) pojavi eritem, v hujših primerih se pojavijo tudi na zaščitenih predelih kože. Obseg iritacije se lahko kažejo od blage rdečice do otekline in edemov pri hujših oblikah. Kožne spremembe se ponavadi z luščenjem kože pozdravijo v nekaj dneh.

Fotoalergijska reakcija

Pri fotoalergijski reakciji prihaja do spremembe strukture zdravil v organizmu, tako da imunski sistem telesa znajde v vlogi napadalca, ki sproži alergijske reakcije in povzroča vnetje soncu izpostavljene kože. Prizadeta koža je navadno podobna ekcemu, ki je kroničen. Te reakcije povzročajo številna zdravila. Ta oblika fotosenzitivnosti se pojavi tudi v primerih, ko se organizem že očisti zdravil.

Simptomi fotoalergijske reakcije

V začetni obliki se simptomi pojavijo v blagi srbečici kože (pruritus). Nato sledi rdečica in oteklina, v hujših primerih prihaja do abscesov na kožni površini. Kot velja za vse alergijske reakcije, se lahko simptomi pojavijo šele nekaj dni po zaužitju zdravil. Naslednja izpostavljenost zdravilom in sončnim žarkom se pojavi hitreje – v enem ali dveh dneh.

Hiperpigmentacija

Hiperpigmentacija kože (temnenje) na prizadetem območju se lahko pojavi pri fototoksični, redko pri fotoalergijski fotosenzitivni reakciji.

Diagnoza

Diagnoza se v glavnem postavlja na anamnezi, ki sloni na zgodovini bolezni, pregledu zdravil in izpostavljenosti sončnim žarkom. Pomembno vprašanje je, kdaj se je zdravljenje začelo in koliko časa trajajo simptomi. Diagnostični testi žal niso na voljo, čeprav se lahko opravi foto-test. Ta preizkus običajno izvaja dermatolog, ki osveti različne dele kože in preveri potreben čas, ki povzroči rdečico. Test koristi oceni fotosenzitivnosti za lokalno zdravljenje simptomov, ki jih povzroča fotoalergijska reakcija. Pri fototoskični fotosenzitivni reakciji je test povsem neuporaben.

Zdravljenje

Najpomembnejši korak k zdravljenju fotosenzitivne reakcije je seveda pravilna in natančna diagnoza. Pri zdravljenju so na voljo povsem običajne metode za preprečevanje sončnih opeklin, kot je uporaba zaščitnih krem, oblačila, ter izogibanje dolgotrajni izpostavljenosti sončni svetlobi. Hladni obkladki na prizadeto območje pomagajo lajšati simptome. Reakcije ponavadi trajajo nekaj tednov.

Dobrodošla so tudi steroidna mazila, ki so v pomoč zdravljenju rdečice in antihistaminiki, ki preprečujejo srbenje. V hudih primerih se po posvetu z zdravnikom predpiše preoralno jemanje steroidov.

Zdravila, ki reagirajo s soncem

V skupini zdravil, ki lahko izzovejo fotosenzitivno reakcijo se nahaja več kot petdeset zdravil. Omenimo zdravila, ki se najpogosteje predpisujejo v Sloveniji

•    Antibiotiki – ciprinol, levofloksacin, doksiciklin
•    Antihistaminiki (antialergiki) – difenhidramin
•    Citostatiki – 5fluorouracil, dakarbazin
•    Zdravila za srce – nifedipin, diltiazem, enalapril, ramipril
•    Diuretiki –  furosemid, hidroklortiazid
•    Nesteroidni antirevmatiki – nalgesin, piroksikam
•    Zdravila za zdravljenje aken – izotretinoin
•    Antidepresivi – amitriptilin

Preberite še:

Kaj storiti ko opeče sonce?

Sonce nujno zlo

Pred soncem nezaščiteni deli telesa

Nega naše kože poleti

Zdravila za na morje

Otroke zaščitite pred soncem 

Se vaša koža prehitro stara?

Pravilno sončenje

Kategorija:   Novice, Splošno zdravje
Naslednji prispevek

Tudi kava redi

13 junija, 2012 0