Monday, April 22, 2024

Francoska vlada v svoji reformi davčnega sistema uvaja zelo inovativne prijeme, med drugim je uvedla tudi poseben davek za bogataše, vendar ne želijo ostati zgolj pri tem.


Premier Francoise Fillon je že predlagal potrditev davka na sladke brezalkoholne pijače. Na ta način želi uradni Pariz ubiti dve muhi na en mah – poskrbeti za zdravje naroda in napolniti državno blagajno.

Pričakuje se da bo nov davek, ki bo v veljavo stopil na začetku prihodnjega leta, državno blagajno obogatil za dodatnih 120 milijonov evrov. Združenje prehrambene industrije v Franciji je izračunalo, da bo davek na pollitrsko plastenko znašal približno štiri cente.

Višina davka na prvi pogled niti ni tako visoka, vendar je že sama ideja med proizvajalci naletela na buren odziv. Generalni direktor Coca-Cole v Franciji in predsednik Zveze brezalkoholnih pijač Tristan Farabet je takšno dejanje obsodil in dejal, da bodo omenjene tovarne plačevale za tuje grehe.

Podobno izjavo je dal tudi predstavnik PepsiCo. Predsednik Orangina – Schweppes Guy Pietrini je davek primerjal z boksarskim udarcem.

Ideja sladkega davka ni nova, davke na nezdrave prehrambene izdelke že imajo na Danskem in Madžarskem, nekaj podobnega pa razmišlja tudi naš minister za zdravje. Davek na kolo in hamburgerje so uvedle tudi nekatere ameriške zvezne države, ostale pa o uvedbi tega davka še razmišljajo.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice