Tuesday, May 28, 2024

»S soprogo sva se dolgo pogovarjala, kaj bi naredila z bogastvom, ki sva ga imela srečo ustvariti, ter ga vrniti na način, ki bi najbolj vplival na svet,« je za britanski The Telegraph dejal Bill Gates in sporočil, da namerava s svojim bogastvom izkoreniniti otroško paralizo.


»Osredotočeni smo na pomoč najrevnejšim otrokom sveta, kar nas usmerja v cepljenje teh otrok proti virusu, ki povzroča otroško paralizo. Pravzaprav lahko znanstveniki izberejo bolezen in jo v popolnosti izkoreninijo, kot bomo to naredili z otroško paralizo. Ko tej posebni bolezni zadate smrtni udarec, se ta ne vrne in denarni vložki niso več potrebni,« je dejal Gates.

Seznam virusnih bolezni kaže, da se je na ta način človeštvo rešilo zgolj ene bolezni in sicer črnih koz v sedemdesetih letih preteklega stoletja.

Otroška paraliza je še vedno endemska v Nigeriji, Pakistanu in Afganistanu, oviro v boju proti bolezni pa ne predstavljajo zgolj denarna sredstva ampak tudi tamkajšnje islamistične skupine, ki širijo prepričanje, da je cepljenje proti paralizi krinka za prikrito sterilizacijo in druga zahodna zla.

Zdravstveni delavci v Pakistanu pa so v program že vključili živali, da bi se na ta način prepričali v zanesljivost in dobronamernost cepiva.

Fundacija Bill in Melinda Gates bo v naslednjih šestih letih, za začrtan cilj izkoreninjenja otroške paralize, potrošila 1,8 milijard dolarjev. Fundacija najavlja, da bo po tem projektu sredstva preusmerila v namen izkoreninjenja malarije in ošpic.

Bill Gates in njegova soproga razpolagata z okoli 65 milijard dolarjev, do sedaj pa sta samo v humanitarne namene donirala kar neverjetnih 28 milijard dolarjev, od tega 8 milijard za izboljšanje globalnega zdravja, piše The Telegraph.

Gatesovo bogastvo je enako letnemu proračunu Ekvadorja.

»Približna ocena kaže, da je ustanovitelj Microsofta težak dve Keniji, tri Trinidade in Tobage in dvanajst Črnih gor,« piše Telegraph.

»Nisem ne gol, ne bos. Denar mi ni več potreben. Moj namen je denar nameniti za delovanje organizacije in zagotavljanja sredstev za najrevnejše ljudi sveta,« je dejal Gates.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice