Thursday, June 20, 2024

Gazirane pijače se v nobeni raziskavi niso odrezale ravno najbolje. Več ali manj so jih vse raziskave povezale z višjim tveganjem razvoja astme, kronične obstruktivne pljučne bolezni (KOPB), gestacijskega diabetesa, agresivnim obnašanjem, višjim tveganjem obolevanja za rakom na materničnem vratu, sedaj pa so avstralski znanstveniki seznam dopolnili še z možganskimi poškodbami.


Raziskovalci Macquarie University iz Sydneyja so ugotovili, da dolgotrajno uživanje sladkih gaziranih sokov lahko privede do hiperaktivnosti in sprememb na stotine možganskih proteinov, ki so podobne spremembam, ki se pojavijo pri Alzheimerjevi bolezni ali nekaterih oblikah raka.

Avstralski znanstveniki so primerjali podatke laboratorijskih podgan, ki so mesec dni pile s saharozo sladkano vodo, ter rezultate primerjali s rezultati podgan, ki so bile navadno vodo. Količina saharoze je odgovarjala količini sladkorja v gaziranih pijačah. Podgane, ki so pile sladkano vodo so bile hiperaktivne, pregled njihovih možganov pa je pokazal spremembe na skoraj 300 različnih proteinih.

»Obstajajo raziskave, ki so analizirale učinek s saharozo bogate hrane in njenim učinkom na kardiovaskularno zdravje, debelost in razvoj diabetesa, medtem ko je zelo malo znanega o posledicah za mentalno zdravje in delovanju na možganske celice. Mislim da lahko rečemo, da prekomerno uživanje gaziranih pijač spremeni kemijo možganov, enako kot obseg trebuha,« pojasnjuje Jane Franklin, voditeljica raziskave.

»Naša raziskava je pokazala, da dolgotrajno uživanje sladkih pijač, povzroča spremembe z obnašanjem in globoke spremembe v kemiji možganov. Če ste žejni, pijte vodo. Gazirane pijače pijte zmerno,« svetuje Franklinova.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Kako poiskati popolnega moškega

29 januarja, 2014 0