Saturday, January 28, 2023
Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]

Ljudje, ki dnevno spijejo nekoliko litrov gaziranih pijač, zaradi nižje vsebnosti kalija tvegajo resne težave z mišicami in srcem, opozarjajo zdravniki.  


Sprememba vsebnosti kalija v organizmu lahko znatno spremeni delo kardiovaskularnega sistema, v strokovni reviji International Journal of Clinical Practice odkrivajo znanstveniki.

Kronično pomanjkanje kalija, ki ga povzroča prekomerno pitje kokakole in drugih gaziranih pijač, lahko privede do srčne aritmije, trdijo znanstveniki iz univerze Ioannina v Grčiji. Pomanjkanje kalija izzove slabitev mišic, krče, srčno aritmijo in slabost.  

Raziskava je zajela paciente, ki so dnevno zaužili med dvema in devetimi litri gaziranih pijač, med  njimi pa sta bili hospitalizirani tudi dve nosečnici.  

Nosečnica, ki je dnevno popila tri litre kokakole, se je pritoževala nad nenehno utrujenostjo, izgubo apetita in bruhanjem. Druga, ki je bila hospitalizirana nekaj mesecev prej in je dnevno popila sedem litrov gaziranih pijač, pa se je pritoževala nad bolečinami v mišicah.  

Obe sta se ob injekciji s kalijem in ob prenehanju pitja gaziranih pijač, popolnoma regenerirali.  

Do pomanjkanja kalija prihaja zaradi treh sestavin, ki se nahajajo v priljubljenih pijačah, to so: glikoza, fruktoza in kofein. 

Komentarji
Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Vitamin D je ključen za delovanje možganov

13 junija, 2012 0