Saturday, May 25, 2024

Homoseksualnost je v veliki meri genetsko predispozicionirana, vendar nanjo vplivajo tudi nepredvidljivi vplivi iz okolja, na temelju do sedaj najobširnejše raziskave, v kateri so sodelovali dvojčki, trdijo znanstveniki. Biološki razlogi prihajajo predvsem v izpostavljenosti določenim hormonom že v maternici.


»Raziskava je pomembna zato, ker je potrdila, da gay-gen ne obstaja, ampak so dejavniki, ki vplivajo na spolno orientacijo veliko številčnejši in veliko bolj kompleksni,« je dejal vodja raziskave dr. Quazi Rahman. Opozoril je še, da se omenjeni dejavniki ne nanašajo samo na homoseksualnost, ampak enako število dejavnikov vpliva tudi na heteroseksualno orientacijo.

Znanstveniki iz Karolinska Institute so do sedaj izvedli največjo raziskavo, v katero so vključili vse odrasle dvojčke (20-47 let), ki živijo na Švedskem. S primerjanjem genetskih podatkov enojajčnih in dvojajčnih dvojčkov so potrdili, da na homoseksualno orientiranost deloma deluje tudi genetika, vendar ne izključno in ne v popolnosti.

V raziskavo je bilo vključenih 3.826 parov dvojčkov obeh spolov. Poleg genetskih raziskav je znanstvenike zanimalo še število in spol njihovih spolnih partnerjev.

Raziskava je pokazala, da na razliko moške homoseksualne in heteroseksualne orientiranosti v 35% deluje genetski dejavnik, pri ženskah 18%. Biološki, vzgojni in drugi dejavniki imajo veliko večji vpliv na spol po katerem se oseba orientira.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Pasivno kajenje nevarnejše za deklice

13 junija, 2012 0