Monday, April 22, 2024
13 junija, 2012

Genetiki našli rešitev! Nasvidenje umetni zobje!

By 0 1469 Views

Proteze, umetno zobovje in sintetične implantate bodo zamenjali iz matičnih celic v laboratoriju vzgojeni naravni zobje.


Znanstveniki so iz matičnih celic vzgojili popolnoma formirano zobovje. ‘Umetni’ zobje dajejo videz naravnih zob, so občutljivi na bolečino, z njimi pa lahko brez težav prežvekujete hrano. Zaenkrat se to izjemno medicinsko odkritje uspešno preizkuša na miših, vendar bo v bližnji prihodnosti mogoče vzgojiti zobovje tudi za ljudi.

V raziskavi so se znanstveniki naslonili na skoraj neomejen potencial matičnih celic, ki jih je mogoče transformirati v skoraj vseh dvesto različnih tipov telesnih celic.

Obstajajo dve vrste matičnih celic v katerih so shranjene vse pomembne informacije potrebne za vzgojo novega zoba. Pomešane celice v laboratorijskih pogojih, ter v raztopini kemikalij in vitaminov, pričnejo z njihovo transformacijo.

Po petih dneh je zrasla drobcena zobna baza, ki se je v plastičnem kalupu v mišjem telesu, v naslednjih šestdesetih dneh formirala v zob.

Čeprav se mogoče laikom postopek zdi bizaren, v telo vstavljen zob omogoča pristop vsem telesnim tekočinam in kemikalijam, ki so potrebne za rast in razvoj zoba.

Ko zob doseže pravo velikost ga izločijo iz kalupa in transplantirajo v mišjo čeljust. V šestih dneh se zob zaraste s čeljustjo in povzame vse komponente, ki jih imajo naravni zobje.

Japonski znanstveniki upajo, da bodo z modifikacijo tehnike in s prilagoditvijo človeškim specifikam, dobili alternativo različnim sintetičnim nadomestkom.

Slaba novica tega postopka je, da bo za postopek verjetno potrebno še celo desetletje razvoja, predvidena cena zoba pa bi lahko stala čez 2.000 Evrov.

»V bližnji prihodnosti bo še vedno najbolj pomembna preventiva za ohranjanje naravnega zobovja, redna ustna higiena in redna kontrola pri svojem zobozdravniku,« zaključujejo znanstveniki.

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Napredek v proizvodnji matičnih celic

13 junija, 2012 0