Saturday, July 20, 2024

V eni izmed največjih raziskav genetskih mutacij povezanih z mentalnimi boleznimi, so znanstveniki preučili DNK več kot 33.000 ljudi, ki trpijo za avtizmom, motnjo pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD), bipolarno motnjo, težko depresijo in shizofrenijo.


Njihov genom so primerjali z genomi skoraj 28.000 mentalno zdravih ljudi.

Odkrili so, da je za pet metalnih bolezni, skupni dejavnik poškodba na drugem in desetem kromosomu, ter na dveh genih, ki pomagata pri regulaciji kalcija v možganskih celicah.

Eden izmed genov je CACNA1C, ki se ga je že v predhodnih raziskavah povezalo z bipolarno motnjo in shizofrenijo.

Ameriški znanstveniki so pojasnili, da so ti geni del širše slike, ter da sami po sebi ne odkrivajo vzroka teh motenj ali razlik simptomov pri istih boleznih.

Genome, ki jih je analizirala ameriška ekipa iz Psychiatrics Genomics Consortium so potekali izključno pri osebah evropskega porekla, zato so lahko rezultati pri drugih drugačni, so opozorili znanstveniki.

Odkritje je odličen korak pri razvoju novih terapevtskih možnosti, so še dodali.

Mentalne motnje je, zaradi nespecifičnih ali kontradiktornih simptomov, zelo težko kategorizirati. Prav tako pa na razvoj vplivajo tudi zunanji dejavniki.

Predhodne raziskave genoma so potrdile zanimive skupne odlike pri številnih avtoimunih bolezni vključno z artritisom, Crohnovo boleznijo ali psoriazo.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice