Wednesday, April 24, 2024

Raziskava je pričakovano potrdila, da je šimpanz naš najbližji živalski sorodnik, okoli 15% človeških genov pa je bližje genom goril kot genom šimpanzov.


Znanstvenik Chris Tyler Smith, ki je izvajal raziskavo objavljeno v reviji Nature pravi, da se zanimivejši del odkritja nanaša na gene, ki se razlikujejo od človeških.

Pozornost znanstvenikov je pritegnil gen, ki sodeluje pri proizvodnji sperme.

»Gorile živijo v skupinah z enim samcem in številnimi samicami, zato ni potrebe po tekmi spermijev. Zanimivo je bilo videti, da so nekateri geni vključeni v proizvodnjo sperme prenehali delovati ali pa je bilo manjše število njihovih kopij,« je dejal.

Gorile, kot visoko ogrožena živalska vrsta, naseljuje zgolj nekaj izoliranih področji v ekvatorialnem pasu osrednje Afrike.

Obstajata dve vrsti goril, ki se med seboj razločno razlikujeta: vzhodne hribovite gorile in zahodne nižinske gorile.

Ekipa znanstvenikov je preučevala DNK nižinskih goril in rezultate primerjala z genskim zapisom drugih človeku podobnih opic.

»Genom gorile je pomemben saj pojasnjuje ključno obdobje ob katerem smo se razdružili z najbližjim evolucijskim sorodnikom,« pravi Aylwyn Scally iz britanske Wellcome Trust Sanger inštituta.

Leta 2005, torej dve leti po človeškemu genomu, so predstavili genski zapis šimpanzov, genom orangutana pa so dokončali v letu 2011.

»Vzporednica omenjenih genomov pomaga pri raziskovanju človeških začetkov v Afriki, ki naj bi se pričeli pred nekje šest in deset milijoni let, ko smo se pričeli ločevati od drugih primatov,« pravi Richard Durbin iz istega inštituta.

Ekipa je za razjasnitev genetskih sprememb v evoluciji, preučevala več kot 11.000 človeških, šimpanzovih in goriljih genov. Potrdili so, da sta si genom človeka in šimpanza najbolj podobna.

Vse tri vrste genov, ki so povezani s čutili, sluhom in razvojem možganov kažejo na pospešeno evolucijo, pravijo raziskovalci, ter dodajajo, da omenjeno še posebej drži za človeka in gorilo.

Potrdili so, da je do odvajanja med gorilam, šimpanzi in človekom prišlo pred desetimi milijoni let, do postopne razdelitve obeh vrst goril pa je prišlo veliko let kasneje.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice