Monday, May 27, 2024

Ekipa je preučila DNK več kot 300.000 ljudi, ter na podlagi dobljenih rezultatov izrisala največji genski zemljevid debelosti. Ponavljajoči obrazci so genske povezave povezali s procesi v možganih, kar kaže, da bi lahko bila debelost tudi delno nevrološka povzročena motnja.


Rezultate raziskave je objavila revija Nature.

Znanstveniki so preučevali genetsko podlago indeksa telesne mase, vzporedno pa so raziskovali, kako genetika vpliva na razporeditev maščob v telesu. Maščobno tkivo okoli trebuha povzroča več zdravstvenih težav, kot maščobe na bedrih. Nekatera od 33 na novo odkritih genskih področji so bila povezana z razporejanjem maščobnega tkiva po telesu, kar daje nov vpogled, zakaj so nekateri ljudje ‘hruškaste’ oblike, drugi pa imajo telo zgrajeno v obliki ‘jabolka’.

Odkrili so 60 novih področji na genih, ki vplivajo na indeks telesne mase, kar je do sedaj znana področja podvojilo. Nekatera področja so povezana z živčnim sistemom.

»Ob višku telesne teže ponavadi ne obiščete nevrologa. S to raziskavo bomo spremenili način razmišljanja o debelosti – debelost ni zgolj presnovno, temveč tudi nevrološko stanje,« je dejala vodja raziskave Elizabeth Speliotes iz Michigan University.

Znanstveniki verjamejo, da nekateri geni sodelujejo pri določanju nadzora lakote, drugi pri učenju in spominu povezanim s hrano. Kakšne so vloge področjih na genih v korelaciji z debelostjo pa je potrebno še potrditi.

Speliotes pravi, da raznovrstnost novo odkritih genskih področji kaže predispozicijo, da debelost ne pogojuje eden in edini gen.

»Manj verjetno je, da bo nek shujševalni režim deloval pri vseh ljudeh enako. V današnjih dneh veliko pozornosti namenjamo spolu, starosti in priporočilom o zdravemu načinu življenja. Raziskava in novi genetski podatki, upamo, bodo nekega dne omogočili kreiranje individualnih nasvetov.«

Znanstveniki zelo malo vedo o sami etiologiji nabiranja maščobnega tkiv v trebušni votlini, ki lahko privede do razvoja diabetesa tip 2 in obolenj srca.

»Rezultati raziskave so pomembni predvsem v preventivni pomenu. Genetsko testiranje bo lahko potrdilo višje tveganje debelosti, ter identificiralo gene vključene v biokemijske procese, ki lahko izzovejo debelost in z njo povezanim razvojem diabetesa in srčnih obolenj. Razumevanje teh procesov bi lahko pomagalo razviti nove načine preprečevanje debelosti in njene pogubne zdravstvene posledice,« pravi Peter Wissberg iz Britanske fundacije za zdravje srca.

 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Položaj na vrhu

13 februarja, 2015 0