Monday, July 22, 2024

Vse več in več najdemo člankov na temo gibanja in kako je le-to pomembno ne le za starejše, temveč tudi za otroka. Marsikdo raje otroka posedi na kavč in ga zamoti z risanko, kot da se skupaj (z njim) odpravi do bližnjega parka ali igrišča. Otroci rabijo gibanje, nekatere raziskave pravijo, da vsaj eno uro na dan, druge, da še več.


Tisti, ki smo odraščali brez računalnikov, tablic in telefonov, se najbrž spomnimo, da smo kot otroci večino časa preživeli zunaj, v naravi ali na bližnjem igrišču. Predvsem med počitnicami. Ko nismo bili na morju ali na bazenu, smo se igrali s prijatelji, včasih tudi od jutra do večera. In igranje takrat ni bilo sedenje na kavču, vsak za svojim telefonom ali tablico. Takrat smo tekali, se igrali skrivalnice, se lovili ali si preprosto izmišljali nove in nove igre.

Problem sodobnega časa ni samo pomanjkanje gibanja. Otroci so začeli uživati manj zdravo hrano in seštevek obojega vodi do vse več otrok s prekomerno telesno težo. Čeprav se v zadnjih letih drastičen dvig števila otrok s prekomerno težo počasi spušča, je potrebno biti pri vzgoji otroka vseeno previden in ga navajati na gibanje in šport. Nižanje odstotka otrok s prekomerno telesno težo lahko pripišemo aktivnemu ozaveščanju staršev in otrok samih o problematiki debelosti, uravnavanju prehrane v vrtcih in šolah ter prilaganju prehrane doma.

Kako lahko sami poskrbimo za zdravje otrok?

Prva stvar, ki jo lahko uredimo je, prehrana. Otroci pogosto prevzamejo navade od svojih staršev. Otroci staršev, ki ne zajtrkujejo, pogosto tudi sami ne zajtrkujejo. Zato tudi starši poskušajte spremeniti navade in otroku ponudite zdrave in polnovredne obroke. Ne pozabite na zajtrk, ki je najpomembnejši obrok. Če malico in kosilo otroci dobijo v vrtcu ali šoli, se potrudite, da bo večerja nemastna in lahka. Navajajte otroke na sadje in zelenjavo. Ne pozabite pa niti na zadostno količino vode tekom dneva. Kolikor se da, naj se otroci izogibajo sladkih pijač in sladkarij. Popoldne se skupaj z otrokom odpravite na sprehod ali na igrišče z igrali. V kolikor vam finančno stanje to dopušča, lahko otroka vpišete v eno izmed mnogih športnih dejavnosti, vendar bodite previdni, da otroku ne vsiljujete take, ki mu nebi bila všeč. Zelo pomembno je namreč, da otroci pri športu uživajo, zato skupaj izberite tistega, ki je vašemu otroku najbolj všeč.

otroci-in-tek

Kategorija:   Zdravje
Naslednji prispevek

Deklica dobila sepso po pomerjanju čevljev

29 septembra, 2018 0