Thursday, June 20, 2024

V združenju priporočajo posodobitev metod za odkrivanje predrakavih sprememb in raka materničnega vratu v Sloveniji. Na današnji novinarski konferenci so kot ključne za dober program preprečevanja raka materničnega vratu izpostavili program zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb Zora, ki je tudi edini delujoči preventivni presejalni program v Sloveniji, povečanje občutljivosti metod odkrivanja raka (citologija in HPV testi), uvedbo kolposkopskih centrov ter cepljenje proti HPV.


Vodja oddelka za operativno ginekologijo Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana in član Združenja za ginekološko onkologijo, kolposkopijo in cervikalno patologijo Andrej Možina je danes opozoril, da bo preventiva raka materničnega vratu najbolj učinkovita, če se bo uporabljalo tudi HPV test. Uporaba tega testa bo zožila rizično populacijo žensk za polovico, posledično pa se bodo zmanjšali tudi stroški, saj se bo na manj ženskah opravljalo ponovljene citološke teste.

Podpirajo tudi uvedbo brezplačnega cepljenja proti raku materničnega vratu, je danes dejala ginekologinja Marjetka Uršič Vrščaj z Onkološkega inštituta. Kot je pojasnila, v združenju pričakujejo, da bo ministrstvo za zdravje upoštevalo njihova priporočila za vključitev cepljenja v program brezplačnega cepljenja.

Poudarila je, da visokorizični humani papiloma virusi (HPV) povzročajo 99,7 odstotka vseh rakov materničnega vratu v svetu, samo visokorizična HPV 16 in 18, proti katerima deluje cepivo, pa v Evropi povzročata 73 odstotkov vseh rakov materničnega vratu.

Trenutno sta na voljo dve cepivi proti raku materničnega vratu, in sicer štirivalentno cepivo (proti HPV 6, 11, 16 in 18) ter dvovalentno cepivo (proti HPV 16 in 18). V raziskave teh dveh cepiv je bilo skupno vključenih 30.000 oseb, in to brez resnih stranskih učinkov, je pojasnila Uršič Vrščajeva.

Vendar pa mora biti cepljenje proti HPV le dopolnitev presejanju raka materničnega vratu, opozarja Uršič Vrščajeva. Program Zora je občutno povečal pregledanost žensk v Sloveniji, je dejala vodja registra raka in epidemiologije na Onkološkem inštitutu Maja Primic Žakelj. V letu 2006 so tako pri 220.820 ženskah odvzeli 245.416 brisov materničnega vratu. Incidenca raka tega leta je bila 15,3 ženske na 100.000 žensk.

To je velik napredek, saj je leta 1998 incidenca raka materničnega vratu znašala 20 žensk na 100.000 prebivalcev, medtem ko je na primer evropsko povprečje 10, na Finskem, ki je vzor kar se tiče obvladovanja raka materničnega vratu, incidenca znaša štiri ženske na 100.000 prebivalcev. Da program daje dobre rezultate, kažejo podatki: leta 2003 je bilo registriranih 209 novih primerov raka materničnega vratu, leta 2004 199, leta 2005 180, leta 2006 pa 153 novih primerov, je še navedla Primic Žakljeva.

Prav danes so sicer v Bruslju v okviru letošnjega tedna boja proti raku materničnega vratu vse poslance evropskega parlamenta povabili k podpisu peticije Evropskega združenja za boj proti raku materničnega vratu ECCA za ukrepanje proti tej bolezni. Peticijo je mogoče podpisati tudi na internetu, in sicer na naslovu http://www.cervicalcancerpetition.eu/main.php?langto=sl. V Sloveniji je to peticijo doslej podpisalo 1611 ljudi.

Vir; Dnevnik 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Teden zdravja v lekarnah v znamenju gripe

13 junija, 2012 0