Monday, June 17, 2024

Prvi dnevi in tedni po porodu

V času bivanja v porodnišnici so pri otročnicah vsakodnevne ginekološke vizite, kjer se ocenjuje stanje maternice, čišča ter dojke. Otročnice se spodbuja k pogostemu pristavljanju novorojenčkov k dojkam, saj sesanje spodbuja nastajanje mleka. Prve večje količine mleka začnejo nastajati približno 3 dni po porodu.


Čišča, ki je prve dni obilna in krvava, se postopno zmanjšuje in spreminja barvo. Traja lahko 4 do 6 tednov po porodu.

V poporodnem obdobju občuti veliko otročnic (30 %, po nekaterih raziskavah pa celo do 80 %) otožnost, ki je verjetno posledica hitrega padca hormonov. Otročnice so preobčutljive, zaskrbljene in jokave. Poporodna otožnost se pojavi 2 -3 dni po porodu in izzveni v nekaj dneh. Ženske v teh dneh potrebujejo nekoliko več pozornosti in podpore najbližjih družinskih članov.

Pri 10 – 15 % žensk se lahko pojavi prava poporodna depresija. Če so težave tako hude, da ovirajo normalno vsakodnevno življenje in trajajo več kot 2 tedna, je nujna strokovna pomoč psihologa ali psihiatra.
 

Ginekološki pregled v ambulanti 6 tednov po porodu

Pri zdravi porodnici priporočamo pregled pri osebnem ginekologu 6 – 8 tednov po porodu. Na pregled naj ženska prinese materinsko knjižico in odpustnico iz porodnišnice.

Na pregledu ginekolog preveri kako so se zacelile poškodbe, ki so nastale ob porodu, ali se je maternica že skrčila v velikost, ki jo je imela pred nosečnostjo in odvzame citološki bris materničnega vratu, s katerim iščemo predrakave spremembe. Ženski izmeri krvni tlak.

Pomemben del pregleda je pogovor, kjer poskušamo poiskati odgovore na nerešena vprašanja o poteku nosečnosti, poroda in poporodnega obdobja. Pomemben je razgovor o spolnosti in kontracepciji po porodu. Vse ženske opozorimo na pomen Keglovih vaj, s katerimi krepimo mišice medeničnega dna. Glavni cilj vaj je preprečevanje urinske inkontinence.
 

Spolni odnosi po porodu in kontracepcija

Prvih 6 tednov po porodu oziroma dokler traja čišča odsvetujemo spolne odnose.

V prvih tednih po porodu je možnost za zanositev, zlasti če ženska polno doji, majhna, vendar ni zanemarljiva, zato zelo priporočamo uporabo kontracepcije ob vsakem odnosu.

Že na enem izmed zadnjih pregledov v nosečnosti se je dobro pogovoriti o kontracepciji po porodu. Dokler ženska polno doji, odsvetujemo jemanje hormonskih kontracepcijskih tabletk, saj hormoni prehajajo v mleko. V tem času je primerno kontracepcijsko sredstvo kondom, ki ga je potrebno uporabljati ves čas odnosa in pri vsakem odnosu. V primerih, ko kondom poči ali se nanj pozabi, je priporočljiva uporaba jutranje tabletke oz postkoitalne zaščite. Tabletke je treba vzeti najkasneje 72 ur po nezaščitenem odnosu, nato pa še enkrat 12 ur po prvih tabletkah. Recept za tabletke se dobi pri ginekologu ali splošnem zdravniku. Občasno jemanje jutranjih tabletk ne škodi dojenčku. Večkratni nezaščiteni spolni odnosi lahko (tudi ob uporabi jutranje tabletke) vodijo do neželene nosečnosti, zato niso priporočljivi.

Maternični vložek je veliko bolj zanesljiva metoda kontracepcije kot kondom in celo bolj zanesljiva metoda kot tabletke (saj ga ne moremo pozabiti vzeti, kar se lahko zgodi ob tabletkah). Možnost za zanositev je enaka kot ob sterilizaciji. Ob odstranitvi materničnega vložka se možnost za zanositev povrne.

Maternični vložek lahko ginekolog vstavi v maternico na prvem pregledu 6 tednov po porodu. Najbolje ga je vstaviti še preden je ženska imela spolne odnose po porodu ali pa tik po menstruaciji. Maternični vložek je primeren tako za ženske, ki dojijo kot tudi za tiste, ki ne dojijo. Nekoliko je povečano tveganje za vnetja rodil (zato ga odsvetujemo ženskam, ki imajo več spolnih partnerjev ali so imele kdaj težja vnetja rodil) in izvenmaternično nosečnost.

Na voljo sta dva tipa materničnih vložkov: vložek z dodatkom bakra ali vložek s hormoni. Oba sta enako zanesljiva. Po vstavitvi materničnega vložka z dodatkom bakra so menstruacije močnejše, zato ga odsvetujemo tistim, ki imajo močne menstruacije. Vložek z dodatkom hormona, ki se v minimalni količini vsakodnevno sprošča iz vložka, je novejši, a že dobro preizkušen tip vložka. Pri nas se imenuje Mirena. Po vstavitvi imajo lahko ženske 3 do 6 mesecev manjše nepravilne krvavitve, nato pa so menstruacije šibkejše kot pred uporabo vložka, pri okoli 20 % žensk pa menstruacij skorajda ni več, kar je za nekatere zelo dobrodošlo (predvsem za športnice) in ni škodljivo, kot nekateri zmotno mislijo. Maternične vložke vstavimo za 3- 5 let – odvisno od tipa vložka in ga nato zamenjamo. Ko želi ženska ponovno zanositi, ga na ginekološkem pregledu enostavno odstranimo.

Ko ženske prenehajo dojiti, lahko začnejo uporabljati kontracepcijske tabletke (vendar ne prej kot 6 tednov po porodu). Ponekod predpisujejo tabletke 6 mesecev po porodu tudi če ženske še dojijo.

Nekateri pari se, ko imajo želeno število otrok, odločijo za kirurško sterilizacijo, ki se lahko opravi pri moškem ali pri ženski. Pogoj za sterilizacijo je starost 35 let in prošnja, ki jo moški ali ženska naslovi na komisijo za umetno prekinitev nosečnosti. Pri ženski, ki bo rodila z načrtovanim carskim rezom, se lahko sterilizacija opravi med carskim rezom. Pri ostalih se opravi ob laparaskopski operaciji, lahko že 3 dni po porodu. Pri moškem se prekinitev semenovodov v lokalni anesteziji. Sterilizacija je dokončna metoda kontracepcije.
 

Keglove vaje

So vaje za krepitev mišic medeničnega dna. Priporočamo, da jih delajo ženske vseh starosti, ker čvrste mišice omogočajo organom, ki so v mali medenici (maternica, sečni mehur, črevo), pravilno lego in delovanje. Med nosečnostjo so te mišice močno obremenjene, saj podpirajo vse težjo maternico, med porodom pa se še raztegnejo zaradi prehoda ploda skozi odprtino med temi mišicami. Zato fizioterapevti, ki obiščejo vsako žensko po porodu, tem vajam namenjajo še posebno pozornost. Seveda pa je za želen učinek nujno, da ženska naredi čim več ponovitev vsak dan (vsaj 30, idealno je 100 ponovitev). Pri ohlapnih mišicah medeničnega dna lahko pride po porodu do urinske inkontinence, ki pa se ob vztrajnem delanju Keglovih vaj popravi. Bolj pogosto pa se inkontinenca pokaže po menopavzi. Pri ženskah, ki s Keglovimi vajami skrbijo za močne mišice medeničnega dna, je inkontinence bistveno manj.

Kategorija:   Nosečnost, Porod
Naslednji prispevek

Omega-3 pomaga razvoju možganov pri zarodku

13 junija, 2012 0