Friday, June 14, 2024

Kot večina stvari, je tudi glasba za dojenčke nastala zaradi potrebe. Ker na policah ni bilo ustreznih izdelkov, se je mladi očka Raimond Lap v letu 1990 odločil, da bo sam pričel ustvarjati glasbo za svojega prvorojenca. Bil je prepričan, da lahko ustrezna kombinacija klasične in moderne glasbe pozitivno vpliva na sinov razvoj. Danes njegovi štirje otroci dosegajo odlične rezultate v šoli, kažejo neverjetno kreativnost in imajo posebno izražene glasbene in umetniške talente. Raimond Lap je prepričan, da je, poleg podedovanih genov k temu pripomogla njegova glasba. Njegovi prvi »Lovely Baby« posnetki so nastali izključno za njegove otroke, brez vsakega komercialnega interesa.


Vseeno ni trajalo predolgo, da se je za njegovo glasbo zanimala glasbena založba in do izdaje prve zgoščenke za nizozemski trg ni bilo več daleč. V samo nekaj mesecih so prodali na tisoče njegovih zgoščenk in avtor je bil kmalu »zasut« s pozitivnimi reakcijami staršev, ki so se mu oglašali po pošti, telefonu in elektronski pošti. Njegova glasba je učinkovala celo bolje, ko si je predstavljal – ustvarjala je umirjeno atmosfero v varnem zavetju novorojenčka in odlično vplivala na celotno družino.

Glasba je mednarodni jezik in zgoščenki lahko prisluhne dojenček in njegovi starši iz kateregakoli konca sveta. Otroci uživajo v njegovi glasbi. Pričnejo se premikati, mrmrati, se smejati ali … se umirijo in enostavno zaspijo. Malčki nehajo jokati pa tudi odrasli potrjujejo njen pomirjujoči učinek. Čarobna glasba tega edinstvenega skladatelja omogoča staršem odgovorno vzgojo svojih otrok. Kvaliteto dokazujejo tudi številne prestižne mednarodne nagrade v  (ne le) otroških kategorijah, več zlatih in diamantna plošča ter referenčni naslov večkratnega zmagovalca z zgoščenkami "Lovely Family 1, 2 in 3", "Lovely Baby Magic 1 in 2" ter "Lovely Sleepy Baby" za leto 2005 v reviji Creative Child Magazine. Vseeno pa se številnim staršem še vedno postavlja kopica vprašanj. Odgovorili bomo na nekaj najpogostejših.

– Kakšno vlogo igra glasba v najzgodnejšem razvojnem obdobju otroka?

Z glasbo lahko komuniciramo na način, ki presega naše meje domišljije in razumevanja. V glasbo lahko vključimo glasbeni jezik, ki vsebuje nešteto različnih čustev in poučnih sporočil in ga razumejo otroci po celem svetu, ne glede na raso in etnično podlago. Ob predvajanju pravilne glasbe, mešanice različnih stilov, melodij, harmonije in ritmov, so možgani otroka stimulirani, kar posledično vpliva na hitrejši in lažji razvoj. Glasba vpliva tudi na razvoj motorike in hkrati zmanjšuje napetosti.

– So določene zvrsti glasbe resnično bolj primerne za dojenčka kot druge?

Res je. Pomembno je, da izberemo pravilno zvrst glasbe, ki jo bo poslušal naš dojenček. Izbira napačne glasbe lahko pusti tudi negativne posledice. Večina ljudi verjame, da bi morali dojenčku predvajati klasično glasbo, kar pa ne drži povsem. Navsezadnje je bila ta glasba pisana za odrasle. Večina skladb je prehitrih in preveč intenzivnih, da bi jih otrok lahko dojel. S prilagajanjem instrumentalnih zvokov in same hitrosti skladbe, pa lahko klasično glasbo priredimo tako, da je dojenčkom prijetna in da ima na njih pozitiven učinek. Kot starši, morate izbirati izvajalce in založbe, ki resnično namenijo veliko pozornost vplivu glasbe na dojenčke in ki jim ni vseeno kakšno glasbo ustvarjajo.  

– Katere so torej lastnosti primerne glasbe za dojenčke?

Dobra glasba je ustvarjena na podlagi primernega znanja in razumevanja. Taka glasba mora upoštevati tudi kako si dojenček »razlaga« določene glasbene podatke in kako se na njih odziva. Primerna je torej glasba, ki vključuje naslednje elemente: primerno hitrost skladbe, nežne in mehke instrumentalne zvoke, prijetno melodijo in ravno prav ritma.

– Kdaj pa je priporočljivo začeti s predvajanje glasbe dojenčku?

Še nerojeni otrok razvije sluh pri približno šestih mesecih razvoja. Tako priporočamo, da mu začnete takrat predvajati glasbo vsak dan, vendar v krajših intervalih. Glasba pa vpliva tudi na nosečnico. Pomiri jo in ublaži stres, ki ga povzroča nosečnost, s tem pa posledično ublaži tudi stres dojenčka in tako pripomore k bolj zdravemu porodu.
Zanimiv pa je podatek, da ko predvajamo novorojenčku isto glasbo kot med nosečnostjo, dojenček glasbo prepozna. S tem dobi tudi občutek varnosti, takšen, kot ga je imel, ko je bil še v maternici. Tako ga glasba na nek način umirja in hkrati tolaži.

– Pa obstaja pravilen in nepravilen način predvajanja glasbe dojenčku?

Obstaja.
Pravilen način: Predvajanje glasbe doma, primerna jakost, če je možno, brez motečih dejavnikov. Vedno naj bo prisoten vsaj eden od staršev, tako da lahko spremlja odziv dojenčka in se med poslušanjem z njim tudi igra. Tako imajo starši odlično priložnost da ustvarijo močno vez z novorojenčkom. Predvajanje glasbe pa je potrebno omejiti na 20 – 30 minut in ne več kot skupno eno uro dnevno.

Nepravilen način: Potrebno se je izogibati hitri, glasni in intenzivni glasbi, ki bi vznemirila dojenčka. Poslušanje nepravilne glasbe privede do stresa oziroma samega občutka nelagodja dojenčka. Če mu predvajate glasbo, mu je ne predvajajte ves dan. Ob prekomerni izpostavljenosti glasbi, otrok dobi preveč »informacij«, ki jih sam še ne more obdelati. Prav tako lahko dojenček, ki je prekomerno izpostavljen poslušanju glasbe, začne gledati na glasbo kot nepomemben zvok in nanj nima več nikakršnega učinka.

– Kako se lahko prepričamo, da glasba dojenčku resnično pomaga?

Najprej poglejte dojenčku v oči. Le tako boste lahko videli, če je vzpostavil »povezavo« z zvoki oziroma glasbo, ki mu jo predvajate. Glasba naj bi bila dojenčku privlačna, ob njej naj bi bil sproščen, dobre volje. Dojenček se mora odzivati na glasbo in se pusti glasbi zamotiti, če je le ta stimulativna.

– Ali lahko glasba dojenčku pomaga v težavnih obdobjih, ko ima krče, ko nekontrolirano joka ali ko noče spati?

Nedvomno. Toda, najprej je naloga na strani staršev, da ugotovijo, kaj pri dojenčku povzroča nelagodje, bolečino ipd. In seveda to tudi poskusijo odpraviti. Naša glasba zagotovo pomaga pomiriti in sprosti dojenčka, tako da le ta lahko tudi lažje zaspi. Nikoli pa se glasbe ne sme uporabljati za prikrivanje neke večje težave. Smo bili pa večkrat priča dojenčkom, ki so neprestano jokali in so prenehali jokati ob poslušanju glasbe Lovely Baby. Ta glasba dojenčka zamoti in tako pozabi na morebitne bolečine. Ogromno staršev se nam je že zahvalilo za te »trenutke tišine«.

– Zakaj poudarek le na glasbi, ne pa tudi na televiziji, videu?

Poleg vseh prednosti, ki jih glasba prinaša ob samem razvoju, spodbuja tudi nešteto čustev in odzivov. Predstavlja tudi najboljši način za zbližanje staršev in dojenčka. Ob poslušanju glasbe lahko, tudi če nimaš posluha, še vedno poješ in »brundaš« svojemu dojenčku in se obnašaš kar se da sproščeno. Dovoljeno je vse. Glasbo lahko primerjamo tudi s knjigo. Ob branju morate veliko bolj uporabljati svoje možganske celice, kot na primer ob gledanju filma. Branje knjige vam spodbuja domišljijo, medtem ko vam film največkrat ne dopušča prostora za svoja razmišljanja.

Pridružujem se mnenju Ameriškega združenja pediatrov (American Academy of Pediatrics), ki menijo, da naj otroci do drugega leta starosti ne bi bili izpostavljeni gledanju televizije. To ni boj proti televiziji, DVD-jem in drugim video napravam. Preprosto povedano, otrok bo najverjetneje z zanimanjem gledal na zaslon, vendar ne zato, ker bi ga to zanimalo ali ker bi ob tem užival, temveč zato, ker preprosto ne pozna nič drugega oziroma boljšega. Stimulacija dojenčka ob gledanju televizije pa je minimalna. Želite videti barve, živali in različne oblike? Potem prosimo peljite svojega otroka ven v naravo.

– Ali niso vse zgoščenke za dojenčke enake?

Ne, nikakor. Tako imenovana »Mozartova teorija« je povzročila veliko povpraševanje na trgu, vendar jo je večina staršev razumela narobe, četudi so svojemu otroku želeli ponuditi le najboljše. Tako so množično kupovali zgoščenke, ne da bi sploh vedeli kakšna glasba je dejansko na njih predstavljena. Za nakup so se odločili na podlagi zvenečega imena, napisanega na zgoščenki, bodisi Mozart, Bach ali Beethoven. In to je velika škoda.

Krivda je jasno tudi na strani prodajalcev. Zelo malo se jih odloči za prodajo kvalitetnega izdelka. Namesto tega prisegajo na izdelke, ki so najbolj »vpadljivi«, cenovno ugodni in se najhitreje prodajajo. Čeprav je takšna prodaja včasih nujno zlo, bi na določeni točki vendarle morali gledati na potrebe svojih kupcev in jim ponuditi boljšo izbiro.

 

Glasbo za dojenčka lahko kupite TUKAJ

Kategorija:   Dojenček in nega, Novice
Naslednji prispevek

Alkohol povezan z rakom na dojki

13 junija, 2012 0