Tuesday, February 27, 2024
6 julija, 2020

Glavne težave pri dojenju po carskem rezu

By 0 1572 Views

Za novorojenčka je materino mleko najprimernejše živilo, ki ga lahko dobi na različne načine. Najenostavnejše je z dojenjem, saj je najcenejša in najvarnejša oblika hranjena. Je veliko bolj preprosto od hranjenja po steklenički, poleg tega pa mami prihrani veliko časa, saj ni potrebno pripravljati mlečnih formul.


Po carskem rezu pa je vsaj na začetku dojenje oteženo, saj bolečina zavira proizvodnjo mleka po porodu. Samo dojenje pa lahko motijo tudi narkotiki in pomirjevala. Poleg tega pa lahko na zmanjšano količino mleka vpliva tudi tesnoba in slabo prehransko stanje mame. Dojenčkovo stimuliranje bradavice spodbudi aferentne impulze na mamin hipotalamus in nato na prednjo hipofizo, iz katere se izloča prolaktin, ki vpliva na izločanje mleka. Sesanje in drugi psihološki dražljaji (crkljanje, ljubezen do otoka, varnost) vodijo do izločanja oksitocina (zadnja stran hipofize). Kateholamini pa skupaj z oksitocinom zavirajo izločanje mleka.

Pooperativna epiduralna analgezija zavira višanje plazemskih kateholaminov, ki jih povzroča bolečina in zaradi tega je dojenje po carskem rezu nekoliko lažje. S tem pa se lahko zmanjša tudi anksioznost mame ali izboljša njeno počutje ter negovanje nje in otroka po carskem rezu. Poleg veliko hranilnih snovi, ki jih materino mleko vsebuje pa vsebuje tudi kortizol in rastni faktor, ki spodbujata delovanje prebavil pri novorojenčku, kar pomeni boljše in hitrejše dozorevanje novorojenčkovega črevesja.

Pri dojenju je zelo pomembna podpora družine, partnerja ter zdravstvenih delavcev, še posebno na začetku, ko mamice potrebujejo pomoč pri pristavljanju ter razne druge nasvete o dojenju in otroku. Zelo je pomemben takojšnji stik med mamo in otokom, tako da sta koža na kožo saj je s tem dojenje veliko boljše in se tudi veliko prej vzpostavi – najboljše je takoj po carskem rezu, in sicer v prvi uri po produ, ki jo imenujemo tudi zlata ura, vendar pa ker to po carskem rezu ni mogoče, se svetuje, da se stik koža na kožo izvede čim prej ko je le-to mogoče. Mamice morajo biti pri dojenju v udobnem položaju in ravno tako tudi otrok. Odsvetuje se dopolnile mlečne formule ter dohranjevanje, razen v primeru, ko dojenje res ne steče oziroma obstajajo kontraindikacije oziroma to odredi zdravnik.

Mlečne formule se začne največkrat uporabljati, ko mamice navajajo, da so utrujene, otroci nemirni in jokajo in mamice menijo, da nimajo dovolj mleka. Poleg tega navajajo tudi boleče bradavice, slabe prejšnje izkušnje, slabo podpore in vse to postopoma privede do zgodnjega prenehanja dojenja. Da to preprečimo, je potrebno pri ženski spodbujati pozitivna čustva, kot je ljubezen do otroka, zaupanje v to, da ima dovolj mleka, kar lahko spodbudi oksitocinski refleks in pomaga pri izločanju mleka, saj negativna čustva (skrb, bolečina) zavirajo oksitocinski refleks in lahko pride do prenehanja izločanja mleka. Zelo dobo je tudi vedeti, da  se pri carskem rezu začne mleko počasneje izločati, in sicer je količina pri carskem rezu 2-5 dni manjša kot pri vaginalnem porodu in tudi otroci, vsaj na začetku, manj pojedo ter počasneje pridobivajo na teži kot otroci pri vaginalnem porodu.

 

Eva Čopič

Kategorija:   Dojenje
Naslednji prispevek

Kako po naravni poti do večje količine mleka

2 avgusta, 2020 0