Monday, April 22, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

Glavne sestavine zdrave kuhinje

By 0 292 Views

Načrtovanje vnaprej pa nam zagotovo delo olajša. Premišljena zaloga hrane nam bo prihranila kar nekaj časa, zato vam v nadaljevanju dajemo nekaj nasvetov, katero hrano je dobro vedno imeti pri roki:


  • Quinoa, bio grah ali riž: Quinoa je vredna omembe, saj vsebuje veliko proteinov. Zato lahko nadomesti dnevno potrebo po mesu. Prav tako pa quinoa vsebuje veliko kalcija, fosforja, magnezija, železa, bakra, cinka, kalija in mangana.
  • Polnozrnate testenine: Testenine so zdrava hrana, prav tako pa se jih izredno hitro pripravi. Za vse, ki pa ste alergični na testenine, pa osbtaja alternativna opcija – testenine brez glutena.
  • Pelati iz biološko pridelanega paradižnika: pločevinka eko paradižnikove omake je potrebna v vsaki `zeleni´ kuhinji. Obstaja cela vrsta različnih variacij konzerviranega paradižnika (celi, pulpa, razrezani, brez kožice, pasirani, …), katera lahko na koncu ponudi odlično prilogo k vsaki jedi. Paradižnik pa je sam po sebi bogat z antioksidanti, ki preprečujejo kardiovaskularne bolezni ter raka.
  • Naravno pridelan fižol je dober za vsako dieto, saj je odličen vir proteinov. Poleg tega pa fižol vsebuje tudi kalij, vlaknine, vitamin B, železo, cink in mangan.
  • Morska sol, črni poper ter začimbe: Vse našteto naredi okus hrane toliko boljši. Začimbe, katere pa se danes dobi na trgu pa nam lahko pričarajo priokus različnih kultur.


Ostale sestavine zdrave kuhinje najdete na portalu Bodieko.si