Sunday, May 26, 2024

Nemudoma moramo obiskati zdravnika:

  • pri nenadnem hujšem glavobolu,
  • pri povišani telesni temperaturi, otrdelem vratu, bolečinah v ušesih, kožnih izpuščajih, zmedenosti, dvojnem vidu, vrtoglavici, slabotnosti, motnjah v ravnotežju, otrplosti, oteženem govoru,
  • pri hujšem glavobolu, ki ga spremlja okužba žrela ali dihal ali pa ga občutimo v predelu sinusov,
  • pri poškodbah glave,
  • pri starejših od 55 let.

Tenzijski glavobol

Tenzijski glavobol se lahko pojavi pri odraslih vseh starosti. Občutimo ga kot stiskanje okoli glave ter napetost v predelu senc, čela, obraza in vratu. Navadno gre za blago do zmerno bolečino, ki lahko traja več ur.

Kdaj moramo obiskati zdravnika?

Če je glavobol močan in traja več dni ali celo tednov, se nemudoma posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.


Kdaj se pojavi tenzijski glavobol?

Sprožijo ga fizikalni in psihološki vplivi ter vplivi okolja. Med fizikalne vplive spadajo pomanjkanje spanja, lakota, slaba drža in preobremenjenost oči. Psihološka povzročitelja sta predvsem jeza in občutek strahu. Najpogostejši vplivi okolja so tobak, nikotin, nekatere vrste hrane (sir, čokolada, čebula, melancana, lovorov list, paprika, cimet, ocvrta in mastna hrana) ter nekateri dodatki v prehranskih izdelkih.

Kako tenzijski glavobol olajšamo?

Za lajšanje tenzijskega glavobola svetujemo zdravila za lajšanje glavobola . Priporočamo tudi dovolj spanja in različne tehnike sprostitve: masiranje vratu in ramen, globoko in počasno vdihavanje in izdihavanje, meditacija in telesna dejavnost, ki zmanjšata stres in čustveno napetost, topla kopel ali prha, ki pomagata sprostiti mišice. Če želite izvedeti, kaj svetujemo mladim, obiščite stran za mlade.

Migrena

Migrena je ponavljajoči se glavobol, ki bolnika navadno popolnoma onesposobi za opravljanje vsakodnevnih opravil ali dejavnosti. Pojavlja se pri 10 do 20 % odraslih; pri ženskah je kar trikrat pogostejši kot pri moških. Pred nastopom migrene približno 60 % bolnikov občuti tako imenovane svarilne simptome, kot so občutek strahu, depresija, evforija, razdražljivost, utrujenost, zaspanost, pretirano močenje, driska, zaprtje, otrdel vrat, zehanje, žeja in želja po hrani.

Ti simptomi trajajo do nekaj ur ali dni, nato pa se pojavi migrena, ki jo prepoznamo po:
 

  • zmernem do izrazitem glavobolu, ki lahko traja od 4 do 72 ur ali dlje,
  • utripajoči bolečini, ki se sprva pojavi le na eni strani glave, nato pa se razširi še na drugo stran,
  • slabosti,
  • bruhanju,
  • občutljivosti za svetlobo, zvok ali dišave.

Glavobol postane še izrazitejši, če se bolnik giblje. Pri okoli 10 % bolnikov se pred napadom migrenskega glavobola pojavi avra, ki navadno traja manj kot eno uro. Gre za nevrološko motnjo, povezano z bleščanjem pred očmi ali pojavljanjem slepih točk v vidnem polju. Redkeje se pojavi tudi zvonjenje v ušesih ali občutek otrplosti.

Kdaj moramo obiskati zdravnika?

Če migreno spremljajo hudi in pogosti glavoboli, je posvet z zdravnikom nujno potreben.

Kaj sproži napad migrene?

Migreno lahko sprožijo izpostavljenost močni svetlobi in hrupu, cigaretni dim, vremenske spremembe, hormonske spremembe pri ženskah (menstruacija, nosečnost, menopavza), pomanjkanje spanja, nekatere vrste hrane (čokolada, sir), nekateri prehranski dodatki (nitriti, nitrati, natrijev glutamat, aspartam), stres, alkohol, kofein in nekatera zdravila.

Lajšanje migrenskega glavobola

Za lajšanje blagih do zmernih glavobolov, ki niso prepogosti, so na voljo zdravila za lajšanje glavobola. Priporočljivo je tudi nadzorovanje stresa (skrb za redno telesno dejavnost v naravi in sprostitev) in izogibanje dejavnikom, ki povzročajo napad migrene.

vir: eZdravje 

Sorodni članki: 

 

Kategorija:   Novice, Splošno zdravje
Naslednji prispevek

Hormon, ki pomirja in vzburja

13 junija, 2012 0