Saturday, July 20, 2024

Dermatofite delimo v dve skupini:


· Zoofilne dermatofite na ljudi prenašajo mačke, redkeje psi, prenašalci druge vrste zoofilnih dermatofitov so hrčki, zajčki in morski prašički, nekatere zoofilne dermatofite pa prenaša govedo. S temi glivicami se zato pogosto okužijo majhni otroci, najstniki in mlajši odrasli, poklicno pa lahko tudi veterinarji in kmetje. Zavedati se moramo, da so domače živali lahko vir okužbe, zato moramo, če pride do okužbe, živali napotiti na veterinarski pregled. Najbolj znana zoofilna glivična okužba je mikrosporija, ki je že vrsto let razširjena po različnih območjih Slovenije. Poteka lahko v manjših epidemijah. Po podatkih Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj, spada na Gorenjskem med deset najpogosteje prijavljenih nalezljivih bolezni, beležijo pa več kot 1200 primerov na leto.

· Antropofilni dermatofiti pa so prilagojeni naši roževini. Med ljudmi se prenašajo z neposrednim stikom ali pa z okuženimi kožnimi luskami in sporami. Pomemben kraj za okužbe so športni objekti, na primer telovadnice, pa tudi kopališča in zdravilišča. Najpogosteje se okužijo nohti na nogah in koža na stopalih. Rezultati obsežne evropske raziskave so pokazali, da se tovrstne okužbe pojavljajo kar pri 22 % odraslih. Okužbe kože stopal in nohtov so med seboj zelo povezane. Po opažanjih zdravnikov ima vsaj polovica bolnikov z glivično okužbo nohtov hkrati okuženo tudi kožo na stopalih.

Kdo je bolj dovzeten za tovrstne glivične okužbe?
Mnenja o tem, ali obstaja podedovana individualna dovzetnost, so zaenkrat še deljena. Zagotovo pa velja, da se z antropofilnimi dermatofiti pogosteje okužijo ljudje, ki se ukvarjajo s športom, posebno s tistimi vrstami športa, pri katerih je možnost poškodbe nohtov večja, in ljudje srednjih let in starejši.
Dejavniki tveganja so sladkorna bolezen, bolezni, ki povzročijo imunsko oslabelost, na primer rakava obolenja in okužba s HIV, nekatere bolezni žilja, pa tudi pogoste poškodbe nohtov ali podnohtja, ki lahko izhajajo iz ortopedskih nepravilnosti stopal.
Tudi poklic lahko vpliva na večjo možnost okužbe. Izpostavljeni so predvsem ljudje, ki delajo v topli in vlažni klimi. Pomembni dejavniki so lahko tudi čezmerno znojenje in nošenje gumijastih škornjev, na primer pri rudarjih. Tudi vsi ostali, ki preživite večino dneva v zaprtih čevljih na svojih delovnih mestih, včasih tudi v neudobni ali celo pretesni obutvi, ki lahko poškoduje nohte, bodite pozorni na svoja stopala.

Znaki, na osnovi katerih lahko sklepate, da gre za glivično okužbo
Ponavadi na začetku sprememb na koži niti ne opazimo, saj se koža samo drobno lušči. Ko se pojavijo še intenzivnejše luščenje, rdečina, srbenje in bolečina, pa je prav gotovo že skrajni čas za obisk zdravnika. Okužba se pogosto najprej pojavi na koži stopal, potem pa se širi na nohte nog in na druge predele telesa. Nezdravljena okužba je stalen vir okužbe.

Kako izgleda z glivicami okužen noht?
Z dermatofiti okužen noht se največkrat na prostem koncu najprej obarva rumenkasto belo in je dvignjen s podlage. Spremenjena barva se počasi razširi na cel noht, ki postane rjavkasto črn, zadebeljen in lomljiv. Okužba se začne na posameznem nohtu, pogosto na palcu, in se lahko razširi na druge nohte nog ali rok.

Kako izgleda z glivicami okuženo stopalo?
Najpogostejša dermatofitna okužba stopala se navadno začne v tretjem ali četrtem medprstnem prostoru z luščenjem kože. Opazni so tudi mehurčki in razpoke. Iz medprstnih prostorov se okužba lahko razširi na iztezno ali hrbtno stran prstov nog ali stopala.
Včasih se okužba pojavi v obliki srbečih mehurčkov na pordeli koži podplata ali prstov nog, kasneje se izgled mehurčkov spremeni, ko se osušijo in počijo, sledi luščenje.

Zakaj so lahko glivična obolenja kože in nohtov nevarna?
Oboleli so pogosto manj samozavestni in zaskrbljeni zaradi svojega videza, zato so velikokrat odrinjeni. Pogosto so prisotne bolečine, ki so posebej moteče v predelu nohta, kar lahko povzroča težave pri hoji in omejuje telesno dejavnost. Te okužbe so lahko vstopno mesto za sekundarne bakterijske okužbe in s tem povezane zaplete, kot sta gnojno vnetje kože in šen. Predvsem v poletnih mesecih se okužbe stopal navadno poslabšajo, glivični okužbi pa se pridruži še bakterijska okužba.

S katerimi zdravili zdraviti in pozdraviti glivična obolenja kože in nohtov?
Če se pojavi glivična okužba, jo morate zdraviti, saj je to kronična okužba, ki se ne pozdravi sama. Ob vsakem dvomu je najbolje, da obiščete zdravnika, ki vam bo predpisal ustrezno zdravilo. Neustrezna uporaba različnih krem lahko zabriše značilen izgled žarišč, ki jih povzročajo dermatofiti in celo oteži laboratorijski dokaz povzročitelja.

Najboljšo učinkovitost proti dermatofitskim okužbam so v številnih kliničnih raziskavah dokazali pri terbinafinu, ki se ga varno sočasno uporablja z drugimi zdravili in ga bolniki zelo dobro prenašajo. Terbinafin je izbirno zdravilo najpogostejših glivičnih okužb kože in nohtov.
Glivične okužbe zdravimo tudi s flukonazolom.V Sloveniji ga uspešno uporabljamo za različne vrste glivičnih okužb, ki jih povzročajo kvasovke.

Vir: ezdravje.com

Kategorija:   Novice, Telo in koža
Naslednji prispevek

Olivno olje za lepo polt

13 junija, 2012 0