Friday, July 19, 2024

Pred dvema dnevoma se je Googl.org (del korporacije, ki se ukvarja s filantropijo), pričel projekt, ki naj bi ameriškim strokovnjakom za javno zdravstvo pomagal slediti širjenje virusa gripe med prebivalstvom.


Število zadetkov

Raziskovanja so pokazala, da od 35 – 40% ljudi, ki preko Googla iščejo informacije o gripi, že občuti njene prve simptome, vendar se žele dodatno prepričati zakaj gre. Torej, Google pred obiskom zdravnika.

Številni besede zapisane na iskalniku, simptomi, gripa, temperatura, prehlad in boleče grlo, se lahko locirajo na področja z več, ali manj obolelih.

Testni projekt, ki so ga izvedle nekatere filantropske organizacije kaže, da se na ta način epidemija odkrije deset dni pred tradicionalnimi metodami (informacij iz bolnic in zdravstvenih domov).

Kolektivna inteligenca

Upajo, da bodo informacije o porasti primerov gripe na določenem področju pomagale k boljši pripravljenosti zdravnikov na vrhunec sezone. »Google Flu« je prvi javni projekt, ki bo nudil koristne informacije, ki bodo vplivale na učinkovitejše spoprijemanje z izrednimi situacijami.

»Mislim, da smo iz paketa, kjer se skriva kolektivna inteligenca, komaj odvezali pentljo,« je izjavil Thomas W. Malone iz bostonskega M.I.T. – ja.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Šumeči vitamini, minerali in oligoelementi

13 junija, 2012 0