Saturday, February 24, 2024

Precej manj sta se podražila dizelsko gorivo in kurilno olje; za liter prvega bo treba po novem odšteti 0,961 evra oz. 0,002 evra več, za liter drugega pa 0,603 evra oz. 0,004 evra več kot doslej, so sporočili iz Petrola in OMV Slovenija.


Cena dizelskega goriva raste počasneje

Nova cena za liter 95-oktanskega bencina je tako za 3,39 odstotka višja kot v sedanjem 14-dnevnem obdobju ter za 12,98 odstotka višja kot v začetku tega leta. Cena dizelskega goriva se je v tem času zviševala precej počasneje, in sicer se bo v torek v primerjavi z veljavno ceno zvišala za 0,21 odstotka, v primerjavi s 1. januarjem pa za 2,45 odstotka.

Kot je pojasnil direktor Ekonomskega inštituta Pravne fakultete France Križanič, se cene bencina običajno od avgusta do januarja znižujejo, potem ostanejo približno tri mesece na zelo nizkih ravneh, z aprilom pa se začnejo zelo hitro spet zviševati. Rast običajno traja še do julija ali avgusta, ko se cene spet obrnejo navzdol.

"Pol leta se bencin draži, pol leta cena pada"

V prvi polovici leta se tako bencin običajno podraži za približno 20 odstotkov, v drugi polovici leta pa za približno prav toliko poceni, je povzel Križanič. Takšno sezonsko gibanje cen bencina je po njegovih besedah posledica zelo visokih stroškov skladiščenja ter neenakomerne porabe.

Pri dizelskem gorivu pa je opaziti nekoliko drugačno gibanje cen. To gorivo ima namreč isto tehnologijo kot kurilno olje in s koncem kurilne sezone začne rast povpraševanja po dizelskem gorivu zaostajati za rastjo povpraševanja po bencinu. Zato je rast cen tega goriva počasnejša, je pojasnil Križanič.

"Cene bi morale biti nižje kot lani"

Naftni trgovci cene goriv izračunavajo na vsakih 14 dni po modelu, ki temelji na gibanju borznih kotacij cen naftnih derivatov na svetovnem trgu ter na gibanju tečaja dolarja. Glede na to, da so cene na svetovnem trgu nafte trenutno nižje kot v enakem času lani, poleg tega je nižja tudi vrednost dolarja, bi morale biti cene bencina po Križaničevem mnenju trenutno nižje kot v enakem času lani. To drži, saj je bilo treba 8. maja 2006 za liter 95-oktanskega bencina odšteti 237,90 tolarja (0,993 evra), vendar se je cena že dan pozneje zvišala na 251,690 tolarja (1,050 evra).

Cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina, ki ga naftni trgovci prodajo največ, se je s torkom povzpela na novo rekordno vrednost. Iz arhivskih podatkov Petrola za zadnjih nekaj več kot pet let je razvidno, da je bil neosvinčeni 95-oktanski bencin vse do letošnjega aprila najdražji v obdobju med 13. septembrom in 26. septembrom 2005, ko je bilo treba za liter odšteti 254 takratnih tolarjev (1,060 evra). Potem se je cena nekoliko znižala, nov rekord pa dosegla 24. aprila letos, ko se je povzpela na 1,061 evra.

Je pa bilo treba v preteklosti že več, kot znaša nova cena, odšteti za 98-oktanski bencin. V obdobju med 13. septembrom in 26. septembrom 2005 je denimo liter stal 266,70 tolarja (1,113 evra).

Vir: Siol 

 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Vpliv prehrane na neplodnost

13 junija, 2012 0