Monday, April 22, 2024

Grah spada med tista živila, ki imajo zelo redke oboževalce. Večino ljudi spominja na neprijetne dogodke iz otroštva. Babice, starši in učitelji so nas z grahom vedno radi silili. Prav zaradi tega se je rodila zgodba o najbolj podcenjeni zelenjavi na svetu.


Biokemična sestava graha je prepolna hranljivih snovi, najpomembnejše izmed njih pa so fitokemikalije, spojine, ki so izjemno učinkovite v boju proti raku, imajo probiotični učinek in znižujejo vsebnost slabega holesterola.

Grah je živilo, ki ga človeški jedilnik pozna že stoletja. Vsebuje veliko beljakovin in škroba, poleg tega pa je bogat s spojinami, ki zelo pozitivno vplivajo na človeški organizem.

Vlaknine imajo močan vpliv na prebavo in znižujejo presnovo škroba, amiloza pa pripomore k nižjemu glikemijskemu indeksu. Vitamini in minerali preventivno delujejo na pomanjkanje hranljivih snovi in preprečujejo bolezni povezane s pomanjkanjem železa ali folne kisline.

Fitokemikalije predstavljajo močan antioksidant z močnim antikancerogenim učinkom, saponini pa uravnavajo holesterol in krepijo probiotične učinke v debelem črevesu.

Ko vse skupaj seštejemo, lahko grah mirne duše proglasimo za super živilo.

Kategorija:   Domača lekarna, Novice
Naslednji prispevek

Antibiotikov ne zahtevajte ob vsakem prehladu

28 novembra, 2012 0