Thursday, February 22, 2024

Znanstveniki so testirali vzorce krvi 151 kitajskih prostovoljcev, starih od sedem do enainosemdeset let. Namen jemanja vzorcev je bila raziskava o pojavnosti gripe.


S podobnim testiranjem želijo v Veliki Britaniji preveriti ali rezultati raziskave na Kitajskem kažejo identičnost v globalnem smislu.

Zbiranje podatkov, ki se je sedaj zanemarjalo, bi strokovnjakom omogočilo boljše razumevanje kdo je bolj dovzeten za tveganje okužb, ter načina in hitrosti širjenja bolezni v skupnosti.

Znanstveniki z Imeprial College London, ter inštitutov v ZDA in na Kitajskem, so na prisotnost protiteles virusa gripe, testirali kri prostovoljcev. S tem so potrdili ali ovrgli okužbo, ter določili njihovo incidenco.

Testirali so prisotnost devetih najpogostejših sojev virusa gripe, ki so po svetu krožili v letih 1968 do 2009. Gre a soje virusa tip A, ki so se širili po Evropi in ZDA.

Odkrili so, da so otroci za gripo v povprečju zboleli vsako drugo leto. Kot razlog so navedli pogosto interakcijo z drugimi ljudmi, kar omogoča hitrejše širjenje bolezni, z leti so bile okužbe vse redkejše.

Od tridesetega leta naprej se je gripa pojavila približno dvakrat v desetih letih, kar je precej manj kot smo predvidevali do sedaj.

Rezultati raziskave so objavljeni v reviji PLoS Biology.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Kako partnerju zaupati željo po odprtem razmerju

5 marca, 2015 0