Saturday, April 13, 2024

Simptomi gripe so: visoka telesna temperatura, glavobol, izrazita utrujenost, suh kašelj, bolečina v grlu, curljanje iz nosu, ter bolečine v mišicah. Pri nekaterih, še posebej so temu izpostavljeni otroci, je prisotna slabost, bruhanje in driska.  


Obolela oseba širi virus s kašljanjem, kihanjem in poljubljanjem. Virus se lahko prenaša z dotiki (z roko primete inficirano površino in se nato dotaknete nosu ali ust).  

Nosečnost lahko poveča tveganje komplikacij, ki jih povzroča gripa. V nosečnosti gripa pogosteje izzove pljučnico. Nosečnice so v primerjavi z ženskami, ki niso noseče, pogosteje hospitalizirane. Razlog tiči v spremembah, ki jih nosečnost povzroča imunskemu sistemu. Najbolj ogrožena so pljuča, sledita srce in osrčje. Zanesljivih podatkov da bi okužba z gripo, ki ne izzove dodatnih komplikacij vplivala na razvoj fetusa, ni.  

Zdravljenje

V kolikor ste se okužile z gripo v nosečnosti se posvetujte s svojim zdravnikom. Počivajte in organizem oskrbite s čim več tekočine. Priporoča se uživanje vitaminskih preparatov, še posebno preparatov z vitaminom C. Pred uporabo zdravil, ki jih je moč kupiti v lekarni se posvetujte z zdravnikom! Nekatera od teh zdravil spadajo v C, D in X skupino tveganja lestvice FDA (Food and Drug Administration) in škodujejo normalnemu razvoju ploda.  
 

Preventiva

  • Izogibati se je potrebno stiku z obolelimi osebami
  • Še posebno v času epidemije je potrebna redna higiena rok
  • Zaradi možne okužbe se izogibajte dotikanju nosu, ust, ali očem
  • Ko zbolite ostanite doma, izogibajte se socialnim kontaktom
  • Večina raziskav je pokazala, da cepljenje z inaktivnim cepivom gripe na nosečnost nima negativnega vpliva. Če je tveganje za okužbo veliko, cepljenje predstavlja eno od preventivnih možnosti.

Sorodni članki: 

Naslednji prispevek

Zdravilo proti raku tudi proti prezgodnjemu porodu

13 junija, 2012 0