Saturday, February 24, 2024

Študija, ki proučuje vplive halucinogenov in je bila objavljena v zborniku Neurology, je prva uradna raziskava o terapevtskih učinkih LSD-ja v zadnjih 40 letih, poroča Nature. Do sredine 60. let so LSD pogosto uporabljali v psihiatričnih raziskavah, kar so nato prepovedali zaradi odklonilnega odnosa javnosti do uporabe halucinogenih drog.


Halucinogeni po mnenju ameriških strokovnjakov lahko pomagajo pri zdravljenju t. i. glavobolov v rojih, ki povzročajo bolečine predvsem okoli oči. Ti trajajo od 15 minut do dveh ur in se lahko zgodijo do osemkrat dnevno. Zanje ni zdravila, napade pa se lajša z dovajanjem dodatnega kisika. Nekateri jemljejo zdravila proti migreni, ki pa pogosto ne pomagajo in imajo lahko negativne stranske učinke. Glavoboli v rojih niso usodni za bolnika, vendar je bila za nekatere izmed njih bolečina tako neznosna, da so storili samomor.

Zanimanje znanstvenikov so pred petimi leti sprožile razprave na spletnih straneh, kjer so kronični bolniki trdili, da so po zaužitju enega ali dveh odmerkov LSD-ja ali psilocibina dosegli ublažitev glavobolov za dva do šest mesecev.

Vir: www.rtvslo.si 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Mobilniki nevarni za otroke

13 junija, 2012 0