Tuesday, April 23, 2024

V kratkih fazah abstinence ali pri reduciranju uživanja heroina pa se vseeno vzpostavi ovulacijski cikel, ki ob nezaščitenih spolnih odnosih lahko povzroči nosečnost.


Heroinsko odvisne nosečnice

Heroinsko odvisne nosečnice morajo že med samo nosečnostjo, ter po porodu računati na številne možne zaplete. Za večino nosečnic je dodatna telesna teža neprimerna, pri 50% se razvije nosečniška gestoza. Približno vsaka četrta heroinsko odvisna nosečnica je okužena z virusom hepatitsa ali povzročiteljem sifilisa, pomembno težavo v nosečnosti pa predstavlja tudi aloimunizacija, ustvarjanje antieritrocitnih protiteles pri Rh negativnih ženskah, ki uporabljajo enake igle.

Med porodi v oči bode nevsakdanje veliko število operativno zaključenih porodov.

Med porodom skoraj vse heroinsko odvisne nosečnice kažejo znake abstinenčne krize: nemir, pospešen srčni utrip, velike oscilacije krvnega tlaka.

Okoli 14% novorojenčkov se rodi lažjih od 2.500 gramov, okoli 25% otrok se rodi pred 38. tednom nosečnosti. Porodna teža vsakega drugega otroka je od normalne 50% nižja, vsak peti novorojenček kaže znake asfiksije (mekonijska plodovna voda ali deceleracija pri CTG).

Nekontrolirana abstinenca med nosečnostjo povzroča večje število spontanih splavov, v tretjem trimesečju prezgodnje popadke kot tudi nenadno intrauterino smrt otroka. Prav zaradi tega je potrebna ob redni antenatalni negi tudi nadomestna terapija v nosečnosti: L-polamidon (L-izomer) ali metadon (racemat), ki preprečuje telesno in duševno zaostalost otroka.

Nadomestna terapija, zaradi rednega spremljanja jemanja zdravil in morebitnih stranskih učinkov, obvezno zahteva hospitalizacijo.

Običajni abstinenčni simptomi so: nemir, tremor, znojenje, bolečine v kosteh, glavobol, slabost, bruhanje, povečana aktivnost in pospešeno bitje srca ploda.

Odlična metoda spremljanja stanja novorojenčka v času metadonskega nadomestnega zdravljenja je določanje biofizikalnega profila in non-stress testa. Novorojenčki mater (80%), ki jemljejo polamidon ali metadon razvijejo hudo abstinenčno krizo in v 50% zahtevajo intenzivno nego v specializiranih ustanovah. Takšna kriza se ne zdravi s polamidonom ali metadonom, glede na to, da proteinski kurir v krvi kompetitivno konkurira bilirubin, zato obstaja nevarnost za kernikterus.

Glede na to, da polamidon in metadon penetrirata v materino mleko, je dojenja kontraindicirano.

V koliko je program odvajanje uspešen in nosečnica najmanj mesec dni pred porodom ni jemala ničesar, novorojenčka abstinenčna kriza ne doseže.

Polamidon in metadon sta kontraindicirana pri kronični pljučni insuficienci, hipotireozi, hipovolemiji, ulceroznem kolitisu, pankreatitisu in divertikulitisu.