Tuesday, April 23, 2024

Svoje poimenovanje je himerizem prevzel po grški, ognja bruhajoči mitološki pošasti Himeri, ki je imela levjo glavo, kozje telo in zmajev rep. Beseda himera pomeni tudi neumno in skrajno neverjetno domišljijo.


Himerizem je zelo redka kromosomska motnja, za katero je značilno, da ima v enem telesnem organizmu kar dva različna DNK zapisa. Manifestira se v prisotnosti dveh DNK zapisov, ali organov, ki se ne ujemajo z DNK zapisom ostalega organizma. Pogosto, ni pa nujno, se pojavlja v nekaterih hermafroditnih značilnostih, ko se v telesu nahajajo tako moški, kot ženski spolni organi. Za himerizem so prav tako zančilne majhne zaplate drugega DNK, ki so lahko prisotne po celem telesu.

Kako nastane?

Do himerizma pride že zelo zgodaj pri razvoju zarodka. Pogosto je posledica razvoja dveh neidentičnih oplojenih jajčec (zarodkov), ki se namesto da bi se razvijala ločeno, združita. Motnja je zelo redka. V Amerki so do sedaj s himerizmom identificirali zgolj 35 ljudi, v Sloveniji pa zaenkrat odkritega primera himerizma še ne beležimo.

Ker gre za nenavadno in sila redko motnjo je pri ustvarjalcih priljubljenih TV serij (CSI Na kraju zločina in  Dr. House) vzbudil veliko pozornosti. V CSI so forenziki sumuli storilca kaznivega dejanja umora, ki je imel dva različna DNK. Na kraju zločina se DNK ni ujemal s storilčevim, čeprav so nanj kazali evidentni dokazi. Dokazi so postali verodostojni šele po tem, ko so pri osumljencu odkrili himerizem.

Zdravniki so v drugi TV seriji, Dr. House, diagnosticirali mikrohimerizem (majhne zaplate neusklajene DNK), ki so pri malemu pacientu, zaradi zavračanje tujega (drugega DNK) izzvale hudo bolezen (odpoved delovanja nekaterih organov).  

Omenjeni primeri so za snovalce in gledalce TV serij sila zanimivi, vendar se v realnih primerih ugotovijo zelo redko. V vsakdanjem življenju je najbolj odmeval primer ženske za katero seveda niso vedeli, da ima himerizem, ko so ji s testi DNK dokazali, da ni mati svojih otrok. Kasneje so na osnovi testov embrionalnih celic z različnimi DNK-ji predhodne rezultate zavrgli.

Kako se odkrije?

Natančnega števila ljudi z omenjeno motnjo ne poznamo. Simptomi, ki kažejo na prisotnost še enega DNK, so zelo redki. Na himerizem, ni nujno niti ne značilno, najpogosteje opozarja hermafroditizem.

Je lahko nevaren?

V primeru ko DNK napade napade organ z drugim DNK-jem in ga prebere kot tujek, lahko povzroči organovo zavrnitev in odpoved, vendar so ti primeri zelo redki in edinstveni.

Himerizem in znanost?!

V nekaterih primerih znanstveniki z mešanjem različnih živalskih vrst namerno izzovejo himerizem. Do sedaj jim jen uspelo pomešati DNK ovce in koze, blizu so pri mešanju DNK-ja preprelice in kokoši. Največkrat so ti poskusi neuspešni, pri uspešni hibridizaciji pa so živali večinoma sterilne.

Znanstveniki, ki opravljajo združitev dveh različnih živalskih vrst, ne mešajo jajčeca in spermija, ampak se pri združitvi obeh zarodkov dejansko poslužijo himerizma.

Ta proces, ki je v mnogočem uspešnejši, se imenuje hibridizacija.

 

Kategorija:   Bolezni, Novice
Naslednji prispevek

Razvoj dojenčka: 11. mesec

13 junija, 2012 0