Monday, June 17, 2024

S pomočjo znojenja znižujemo telesno temperaturo, ter iz organizma izločimo približno 30% toksinov. Znojenje imenujemo tudi potenje ali transpiracija. Pri povsem zdravem človeku se prekomerno znojenje pojavi pri visoki temperaturi zraka in prekomerni telesni aktivnosti. Prav tako se potimo ob vznemirjenju, živčnosti, prehladu, ter neaktivnosti. Znoj sestavlja voda, minerali, sečnina, laktat, kalcij, magnezij, cink, baker, nikelj, svinec in krom.


Hiperhidroza je stanje pri katerem oseba doživi napade nenormalnega potenja. Stanje je ponavadi lokalizirano na določene dele telesa: pazduhe, dlani, stopala in dimlje. Primarna hiperhidroza se ponavadi prične že v najstniškem obdobju, sekundarna pa se lahko prične kadarkoli v življenju. Sekundarna hiperhidroza je lahko posledica motnje delovanja hipofize ali ščitnice, tumorjev, menopavze, sladkorne bolezni, putike ali zastrupitve z živim srebrom.

Vzrok

Za nastanek hiperhidroze obstaja več vzrokov. Sekundarno hiperhidrozo sprožajo naslednja stanja in bolezni:

·         Akromegalija: presnovna motnja, pri katerem se izloča več rastnega hormona

·         Tesnoba

·         Rak

·         Karcinoidni sindrom

·         Parkinsonova bolezen

·         Hipertiroza

·         Bolezni srca

·         Nekatera zdravila na recept in zloraba drog

·         Sladkorna bolezen

·         Pljučne bolezni

·         Menopavza

·         Kap

·         Poškodbe hrbtenjače

·         Tuberkuloza ali druge okužbe

·         Femokromocitom – redek tumor nadledvične žleze, ki povzroči nenormalno izločanje noradrenalina in adrenalina

·         Idiopatski vzroki (neznanega izvora)

Simptomi

Primarni simptom hiperhidroze je prekomerno potenje, ki izbruhne nenadoma, brez posebnega razloga. Simptome običajno poslabša čustveni stres in visoke temperature, izboljšajo se v hladnejših mesecih in med spanjem.

Diagnoza

Kljub temu, da obstajajo vidni znaki so za diagnosticiranje hiperhidroze na voljo številna testiranja:

·         Papirni test: posebno vrsto papirja (ena izmed vrst pivnikov)položimo na mesto znojenja. Pred in po absorpciji znoja papir stehtamo. Težji kot je papir, več znoja je absorbiral.

·         Škrob-jodni test: jod nanesemo na prizadeta mesta, ko se posuši, nanesemo škrob. Na predelu kjer se pojavi prekomerno znojenje se bo mešanica obarvalo temno modre barve.

Kdaj poiskati zdravniško pomoč?

Zdravniško pomoč poiščite ob naslednjih znakih:

·         Znojenje, ki ga spremlja visoka telesna temperatura, izguba telesne teže, oteženo dihanje, bolečine v prsnem košu, srčni aritmiji… simptomi kažejo na obolenje, ki ga mora oskrbeti zdravnik

·         Daljše, prekomerno potenje brez izrazitega vzroka

·         Znojenje med spanjem

·         Znojenje, bolečine v prsnem košu in občutek visokega tlaka

·         Znojenje, ki povzroča izgubo telesne teže

Zdravljenje

Za zdravljenje hiperhidroze poznamo več postopkov, prvi pa je odkriti primarno motnjo. Terapije oz. zdravljenje vključuje:

·         Antiperspiranti: skrčijo znojnice in preprečujejo potenje. Najboljše rezultate dosežemo z uporabo sredstev, ki vsebujejo vsaj 10% aluminijevega klorida

·         Predpisana zdravila: antikolingerik se uporablja za preprečevanje stimulacije znojnih žlez, vendar ne učinkujejo pri vseh pacientih. Stranski učinki teh zdravil so: slabost, težave pri uriniranju, vrtoglavico in suha usta.

·         Botoks: FDA je botoks odobrila za zdravljenje hudega potenja izpod pazduh. Majhni odmerki se vbrizgajo in blokirajo živce, ki spodbujajo prekomerno potenje.

·         Iontoforeza: blokada žlez znojnic s pomočjo električne energije. Postopek je najbolj učinkovit na stopalih in dlaneh. Terapija traja približno 10 – 20 minut, za želene učinke zahteva več ponovitev.

·         Endoskopska simpatektomija: se uporabi pri hudih primerih hiperhidroze. Postopek se priporoča šele v neučinkovitosti preteklih postopkov. ES se uporablja za zdravljenje obraza, za zdravljenje potenja izpod pazduh pa ni preveč učinkovita. 

Kategorija:   Bolezni, Novice
Naslednji prispevek

Čudne seksualne motnje

16 septembra, 2014 0