Sunday, December 3, 2023

Povprečen menstruacijski cikel traja od 25 do 35 dni, najpogosteje 28 dni. V času menstrualne krvavitve ženske v 3 – 7 dneh izgubijo za približno 2 – 3 velike žlice krvi. Ženske z oblino menstrualno krvavitvijo pa izgubijo 5 – 6 velikih žlic krvi, pogosto tudi več.


Znanstveniki iz treh klinik v Teheranu so za zdravljenje obilnih menstrualnih krvavitev endometrijskega porekla primerjali učinkovitost MPA in TA. V raziskavi je sodelovalo 90 žensk, od tega jih je 44 jemalo MPA, 46 pa TA. Obe skupini sta zdravila jemala v treh zaporednih menstrualnih ciklih. Traneksamična kislina se je jemala peroralno ali intravenozno.

TA je sintetični derivat amnioacid lizina in se ponavadi uporablja za preprečevanje izgube krvi med operativnimi posegi. Medroksiprogesteron acetat, steroidni progestin, se lahko uporablja kot oralni pripravek, ali v obliki depo injekcije. Splošno se uporablja v kontracepcijske namene, za hormonsko nadomestno terapijo in zdravljenje endometrioze.

Za merjenje izgube krvi so raziskovalci uporabili metodo izvida celotne krvne slike. Krvna slika je bila izdelana pred in po zdravljenju. Merili so tudi kakovost življenja.

V obeh skupinah je prišlo do pomembnega izboljšanja krvne slike – vrednost hemoglobina, trajanja krvavitve ali kakovosti življenja. Med obema skupinama ni bilo zaznati posebne razlike. Razlike so se pojavile pri nezaželenih stranskih učinkih in zadovoljstvu pacientk. Zdravilo, ki je povzročilo več negativnih stranskih učinkov, še posebej pri krvavenju in zadovoljstvu pacientk, je bilo MPA.

V zaključku raziskave so omenili, da je dolgotrajna uporaba MPA in TA enako učinkovita za zdravljenje obilnih menstrualnih krvavitev, vendar je MPA povezan s pogostejšimi nepravilnimi krvavitvami in višjim številom negativnih stranskih učinkov.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Cepljenje proti otroški paralizi

10 decembra, 2013 0