Saturday, May 25, 2024

V manjši raziskavi so znanstveniki na University od Michigan potrdili, da ima četrtina nosečnic z visokim krvnim tlakom, ki ne smrči, ter polovica vseh nosečnic, ki smrči, višje tveganje za motnje med spanjem.


Avtorji trdijo, da obstaja opravičljiv razlog za natančnejšo raziskavo. Glede na močno interakcijo bi bilo potrebno vse smrčeče nosečnice med spanjem testirati na obstruktivno apnejo. Prav tako menijo, da je obstruktivna apneja stanje, ki vpliva na razvoj hipertenzije.

»Smrčanje se povezuje s slabšim izhodom nosečnosti tako za mater kot otroka, vključno z višjim tveganjem za carski rez in rojstvom zahiranega otroka,« je dejala dr. Louise O’Brien avtorica raziskave, ter profesorica na Sleep Disorders Center, Department of Neurology in Department of Obstetrics & Gynecology.

»Naše raziskave kažejo, da ima apnejo proporcionalno številno nosečnic s hipertenzijo. Smrčanje je eden izmed prvih znakov, ki dovolj zgodaj nakaže na težave, ki lahko vplivajo na izhod nosečnosti.«

Avtorji so obstruktivno apnejo diagnosticirali pri 31 (61%) od 51 nosečnic s hipertenzijo. V nasprotju pa je bila obstruktivna apneja v spanju diagnosticirana zgolj pri 3 od 16 nosečnic z normalnim krvnim tlakom.

Nosečnice z visokim krvnim tlakom, ki ne smrčijo, imajo ponavadi manj težav povezanih s porodom in telesno težo novorojenčka. 

Naslednji prispevek

Vadba med večplodno nosečnostjo

11 septembra, 2014 0