Monday, May 27, 2024

Znanstvenikom še ni v celoti znana interakcije med povišano telesno temperaturo in razvojem avtizma.


Kljub temu vas lahko pomirimo, saj se lahko z jemanjem paracetamola, visoka temperatura v nosečnosti zatre.

Prav tako je raziskava pokazala, da gripa med nosečnostjo ne predstavlja tveganja za razvoj ene izmed motenje avtističnega spektra.

Nadziranje in kontrola visoke telesne temperature med nosečnostjo učinkovito znižuje tveganje za razvoj avtizma, je razvidno iz navedenih rezultatov.

Kaj je hipertermija?

Hipertermija je naziv za stanje povišane telesne temperature, ki nastane kot posledica spodbude centra za temperaturno regulacijo v možganih in deluje kot obrambna reakcija organizma proti povzročitelju bolezni ali patogenemu stanju. Čeprav se hipertermija smatra kot bolezen (tudi samo ime predstavlja ime bolezni), pravzaprav predstavlja njen simptom, oz. preventivni odgovor organizma.

Povišana telesna temperatura je določena pri vrednosti nad 37°C (oralna meritev) ali nad 37,2°C (rektalna meritev).

V povprečju lahko normalna telesna temperatura odstopa za 0,6°C nad ali pod povprečjem. Prav tako lahko za omenjeno vrednost niha tudi dnevna telesna temperatura.

Hipertermija ni medicinsko problematična vse dokler ne preseže 38°C.

Poleg povišane telesne temperature se simptomi hipertermije kažejo še v pospešenem bitju srca, hitrejšemu dihanju, suhi koži, spremembi v sestavi seča, pri hujši hipertermiji pa se lahko pojavijo slušne in vizualne halucinacije. 

Naslednji prispevek

Hidroterapija v nosečnosti

13 junija, 2012 0