Saturday, April 13, 2024

 


Kako je pri ljudeh?

Pri ljudeh se prenatalna izpostavljenost hipertermiji manifestira z nizom anomalij: spina bifida, encefalocela, mikroftalmija, mikrognatija, anomalije zunanjega ušesa, srčne napake, hipospadija, defekti gastrointestinalnega trakta, razcep ustnice, defekti trebušne stene, diafragmalna kila, Hirschsprungova bolezen in spontani splav. Znanstvena dela objavljena v začetku leta pa so še posebej vzbudila našo pozornost.  

V prvem delu opisujejo težke defekte okončin otrok iz nosečnosti, pri kateri je imela nosečnica povišano telesno temperaturo nad 39°C vsaj dva dni v drugem in četrtem mesecu po izostanku menstruacije. Z analizo embrionalnega razvoja in razvoja kostnega sistema so avtorji zaključili, da je primer najverjetneje nastal kot posledica hipertermije v četrtem mesecu nosečnosti.
 

Druga raziskava kaže na direktni efekt heat stresa na embrionalno produkcijo v času superovulacije (postopek,+952 običajno pri metodi umetne oploditve, pri kateri se izzove večkratna ovulacija). Hipertermija ne izzove samo redukcijo števila zrelih jajčnih celic, ampak redukcijo števila embriev sposobnih za transfer in nižjo stopnjo fertilizacije. Avtorji kažejo na znani efekt nižje uspešnosti metod umetne oploditve v poletnih mesecih, oz. toplejših periodah leta. Kako se izogniti negativnih efektom hipertermije? Znanstveniki priporočajo zdravo prehrano bogato z antioksidanti in vitaminskimi dodatki k prehrani.

Priporočila

Vse nosečnice, kot tudi potencialne nosečnice želimo še enkrat opozoriti: pretiravanje na soncu, uporaba solarijev v prvem tromesečju nosečnosti niso priporočljivi. Izogibajte se celo banalnim in povsem nenevarnim infekcijam, ki se rezultirajo z višjo telesno temperaturo. Še enkrat pa naj poudarimo in vas pomirimo, da folna kislina preprečuje nastanek defektov nevralne cevi tudi v primeru hipertermije.

Preberite vse o zdravju zarodka!!!

Naslednji prispevek

Kajenje v nosečnosti, zgodnja puberteta

13 junija, 2012 0