Tuesday, April 23, 2024
13 junija, 2012

Hirzutizem – prekomerna poraščenost

By 0 3358 Views

 


Vzrok

Pospešeno rast dlak pogosto povzročajo endokrine bolezni. V osnovi teh motenj se najpogosteje pojavlja sindrom policističnih jajčnikov, ki lahko povzroči hiperandrogenizem in se pri večini obolelih dokaže z biokemijsko analizo krvi in urina. V redkih primerih so analize premalo, da bi se z njihovo pomočjo potrdil vzrok za hirzutizem. Močna poraščenost je lahko tudi posledica dedne strukture kože,  pri kateri so kožne celice preobčutljive na hormone v krvi. V tem primeru so hormonske raziskave normalne, težava pa še vedno obstaja.

 

Med vzroke, ki pri odraslih osebah privedejo do nastanka hirzutizma štejemo: Cushingov sindrom, sindrom policističnih jajčnikov, hiperinsulinemija (kronično in akutno zvišanje inzulina), hipotiroza (motnja delovanja ščitnice) in hiperprolaktinemija (povišana vsebnost hormona prolaktina). Posamezni zdravniki so mnenja, da je za hirzutizem odgovoren stres, ki lahko predstavlja tako vzrok kot posledico. Zelo redko ga izzove tumor na jajčnikih. Uporaba določenih kontracepcijskih tablet lahko privede do nastanka hirzutizma. Pri nekaterih pacientkah prihaja do idiopatskega hirzutizma. To so primeri pri katerih se tudi po številnih raziskavah ne najde pravega razloga za nastanek prekomerne poraščenosti.
 

Zdravljenje

Za zdravljenje je pri vsaki pacientki potrebno preiskati verjetnost hormonske motnje,  ki se v sodelovanju z ginekologom in endokrinologom potrdi nujnost hormonske terapije. Poleg hormonske terapije, je najučinkovitejša laserska fotoepilacija.

Dolžina terapije, ki trajajo več let, je še vedno tema različnih diskusij. V kolikor obstaja hormonska motnja je kombinacija zdravljenja in laserske epilacije zelo učinkovita, prav nasprotno lahko trdimo, če poraščenost ni posledica hormonske motnje. Učinkovitost terapije je odvisna od pacientke do pacientke.

Preberite še:

Ciste
Atrofija jajčnikov
Motnje menstruacije – alternativno zdravljenje
Hipermenoreja (menoragija)
Dismenoreja – boleča menstruacija
Polimenoreja
Amenoreja
Oligomenoreja (dolg menstrualen cikel)
Žensko zdravje

Kategorija:   Bolezni
Naslednji prispevek

Hipohondrija je resna bolezen

13 junija, 2012 0