Monday, June 17, 2024
7 aprila, 2015

Hišne kemikalije povezane z zgodnjo menopavzo

By 0 1103 Views

Ženske, ki so izpostavljene visokim odmerkom kemikalij s poreklom iz plastike, izdelkih za osebno nego in hišnih aparatih, v menopavzo vstopajo dve do štiri leta hitreje, kot ženske, ki so izpostavljene nižjim koncentracijam omenjenih kemikalij, piše znanstvena revija PLoS ONE.


Znanstveniki so povezavo odkrili po analizi podatkov 31.575 ljudi, vključno s 1.442 ženskami v menopavzi, pri katerih so testirali prisotnost kemikalij, ki rušijo ravnovesje endokrinega sistema. Povprečna starost teh ženske, ki predhodno niso bile podvržene hormonski nadomestni terapiji ali operaciji, ki bi vključevala odstranitev jajčnikov, je bila 61 let.

Po analizi kemikalij odkritih v vzorcih krvi in urina so se znanstveniki osredotočili na 111 kemikalij, ki negativno vplivajo na ravnovesje endokrinega sistema.

»Na številne kemikalije ne moremo vplivati, saj so prisotne v tleh, vodi ali zraku. Lahko pa se poučimo o naši vsakodnevni izpostavljenosti kemikalijam, ter se zavedati, kaj vse vsebuje plastika in drugi proizvodi v našem gospodinjstvu,« je dejala vodja raziskave dr. Amber Cooper.

V naših gospodinjstvih prevladujejo dioksini, ftalati, poliklorirani bifenili in derivati fenola.

Znanstveniki so identificirali 15 kemikalij in devet PCB, tri pesticide, dva ftalata in furana, ki so neposredno povezani z zgodnjo menopavzo, ter imajo potencialno nevarne učinke na delovanje jajčnikov.

Ženske, z visokim vsebnostim ß-heksaklorcikloheksana, Mirexa, p, p’-DDE, 1,2,3,4,6,7,8-heptaklorodibenzofurana, mono (2-etil-5-hidroksiheksil) in mono (2-etil-5-oksoheksil) ftalata in številnim polikloriranimi bifenili, so v menopavzo vstopale v povprečju od 1,9 do 3,8 prej kot ženske, ki so imele v krvi in urinu nižje vsebnosti omenjenih kemikalij. izpostavljenost tem kemikalijam je botrovala kar šestkrat večji verjetnosti hitrejšega vstopa v menopavzo.

Kategorija:   Novice, Novice
Naslednji prispevek

Travma poveča tveganje za astmo

8 aprila, 2015 0