Monday, June 17, 2024

Hišni ljubljenčki so v središču pozornosti, vendar se ob prihodu novorojenčka ta pozornost skoraj v celoti preusmeri nanj. Vemo, da so včasih na dojenčka ljubosumni tudi očetje, torej ni nič čudnega, da ljubosumje načne tudi vašega hišnega ljubljenčka. Hišni ljubljenček se sprašuje: »Kaj za vraga se je zgodilo z mojo vlogo v krdelu?« Pomanjkanje pozornosti do ljubljenčka, kot posledica preobremenjenosti z novorojenčkom, pa se lahko konča zelo žalostno. Še do nedavnega prijazen kuža lahko postane ljubosumen in agresiven, kar zagotovo ni dobra popotnica za nobenega družinskega člana. Pomagajte mu prebroditi zanj veliko spremembo, pomagajte mu vzljubiti otroka, ter z malo truda poskrbite, da postaneta najboljša prijatelja in zaveznika.


V kolikor je možno psa že prej navajate na otroke. Dobri trenerji bodo že prijateljevi ali sorodnikovi otroci. Pes se ob igri navadi na vonj, zvok in direndaj. Naj vas ne prevara vtis, da obožuje otroke, zato skupno igro vedno skrbno spremljajte. Psi imajo kosmata ušesa, tudi najbolj nežna bitja so lahko zelo nepredvidljiva.

Veliko pozornosti namenite poslušnosti. Ne glede na to ali je vaš pes obiskoval šolo ali ne, mora poslušati in ubogati. Prakticiranje dobrih vedenjskih tehnik ga bo naredilo ubogljivega, ter bolj dovzetnega za sprejemanje novega družinskega člana. Nenadzorovano skakanje po kavču in/ali postelji, agresivna igra s svojimi igračami mora ob dojenčkovem prihodu iz porodnišnice postati zgodovina. Torej naučite ga poslušati in ubogati. Z mačkami je težko, ponavadi se počutijo ogrožene in se raje skrijejo.

Že pred rojstvom ga privajajte na skupno življenje z otrokom. Mogoče se sliši neumno, vendar so lahko otroške lutke in glasovi znanilke nove rutine, ki se bo izvajala po rojstvu otroka.

Pes spi v zakonski postelji? Čim prej ga navadite spanja v svoji košari ali svoji postelji. Po porodu bo izvedba zaradi pomanjkanja časa in energije nekoliko težja.

Hišnega ljubljenčka redno cepite proti steklini, svetujem tudi cepljenje proti klopnemu meningitisu. Preverite, da vaš ljubljenček nima bolh ali drugih zajedavcev (kožnih (mikrosporija) in črevesnih (trakulja, gliste…)).

Postavite si meje. Hišnega ljubljenčka nikoli ne pustite samega z dojenčkom, tudi ob vaši odsotnosti (npr. med delom v kuhinji) se morata med dnevnim spanjem nahajati v ločenih prostorih. Za boljši nadzor nad dogajanjem, tudi če dojenček spi v zibelki, pustite priprta vrata.

Partner naj že iz porodnišnice prinese kos oblačila, ki diši po dojenčku. Tako pes kot mačka svet spoznavata z vonjem. Vonj novorojenčkovega oblačila bo ljubljenčka seznanil s prihodom novega družinskega člana. Ko se vam iz porodnišnice pridruži novorojenček ju takoj seznanite. Ljubljenčka nagradite s priljubljenim prigrizkom, nikakor ga ne odrivajte in preganjajte.

Ljubljenčku dajte vedeti, da je še vedno ljubljeni družinski član. Igrajte se z njim in ne zanemarjajte sprehodov. Lahko tudi dojenčkom. Ljubljenček bo kaj kmalu spoznal, da dojenček ni grožnja, ampak enakovreden član njegovega krdela. 

Kategorija:   Novice, Rast in razvoj
Naslednji prispevek

Zakaj ženske v resnici zavrnemo seks?

4 septembra, 2014 0