Tuesday, May 21, 2024

Raziskovalci so odkrili, da nezdrava prehrana znižuje pretok krvi iz matere preko placente do ploda – organa, iz katerega se preko popkovine hrani plod.


Že predhodne raziskave so pokazale, da je poškodovana posteljica povezana s skoraj vsemi komplikacijami v nosečnosti.

Znanstveniki iz University of Oregon predpostavljajo, da prekomeren vnos nezdravih kalorij povečuje verjetnost vnetja posteljice in s tem povečuje verjetnost spontanega splava ali mrtvorojenega dojenčka.

Raziskava je objavljena v ugledni medicinski reviji Endocrinology in je bila izvedena na 24-tih japonskih makaka opicah, ki imajo placentalno strukturo najbolj podobno človeški. Pol dneva so opice prehranjevali s tretjino maščobnih kalorij, v drugi polovici dneva pa so zaužile pol jutranje vrednosti trans-maščobnih kislin.

Rezultati so bili porazni – povečan vnos maščob je zmanjšal pretok krvi iz maternice do posteljice kar za 56%. Prav tako so se pogosteje pojavljale težave in z njimi povezane bolezni posteljice.

Rezultati so se, brez razlik, nanašali na opice z normalno telesno težo in opice s prekomerno telesno težo.

Dr. Antonio Frias, vodja raziskave je dejal, da je zdrava prehrana v nosečnosti ključna za zdrav razvoj fetusa in zdrav porod.

Po tej raziskavi so se znanstveniki posvetili raziskavi koliko natančno je optimalni vnos maščob, ki ne vplivajo na razvoj in zdravje fetusa, ter pravilnega delovanje posteljice. Prav tako jih zanima, kako lahko izboljšanje prehrana popravi verjetnost zdravega poroda pri opicah in ljudeh.