Friday, July 19, 2024

Stran s sladkorjem!
Če se vas loteva prehlad ali gripa, se za nekaj dni izognite sladicam, ki vsebujejo veliko sladkorja. Po zaužitju 100 g sladkorja naše imunske celice (nevtrofilci) dve uri delujejo le s polovičnimi zmogljivostmi. Ker nevtrofilci sestavljajo 70 odstotkov vseh belih krvniek, to tako rekoč pomeni, da po zaužitju čokolade ali grešne tortice vaše imunske zmogljivosti upadejo za celih 35 odstotkov.


Stran z mlekom!
Mleko poveeuje kopičenje sluzi, ki jo čutimo kot "cmok" v grlu ali pritisk v obnosnih votlinah. Če okrog vas vsi smrkajo in kihajo, je vsaj začasna vzdržnost pri uživanju mleka zelo koristna. Namesto mleka lahko uporabljate sojine, riževe, ovsene in druge napitke.

Napolnite zaloge vode!
Pitje velikih količin vode omogoča telesu normalno delovanje, boljšo prebavo, hitrejši pretok limfe … Vse to je zelo pomembno za boljše delovanje imunskega sistema, zato vsak dan popijte 1,5 litra vode (druge tekočine ne štejejo). Na liter vode lahko dodate eno žlico himalajske soli, ki bo pomagala, da voda pride v celice in iz njih posrka umazanijo.

Probiotiki niso le pod eno etiketo!
Kot nas lepo učijo oglasi, nam probiotiki, ki izboljšujejo delovanje črevesne flore, pomagajo bolje prebaviti hrano in tako debelo črevo razbremenijo neprebavljenih strupenih ostankov. To ima za posledico boljše delovanje imunskega sistema, manj prostih radikalov v telesu in vrsto drugih ugodnosti za telo.
Toda za vse te učinke vam ni treba uživati prav določene izdelke. Testi so pokazali, da enako nalogo uspešno opravljajo tudi najcenejši jogurti in kefirji. Če so domače izdelave, toliko bolj ! Če se želite izogniti mleku in zaužiti dovolj probiotikov, pijte zelnico ter uživajte sokove rdeČe pese, cepljene z mleenimi fermenti, ali izdelke iz fermentirane soje, kot sta miso in tempeh.

Okrepitve!
Če so se virusi že vtihotapili v vaše telo, bo potrebnih še nekaj okrepitev vašega imunskega sistema. Kalcij, vitamin C, železo in cink so pri prehladih zelo koristni. Seveda je zaželeno, da je vse našteto organskega izvora. Od sintetičnih vitaminov in mineralov ni veliko koristi. Kalcij najdemo v koprivah, soji, sardinah, lososu, arašidih, orehih, sonenienih semenih, zeleni zelenjavi.

Ko gre za vitamin C, ne nasedajte narisanim limonam in acerolam, marvee preberite, kaj piše na deklaraciji izdelkov. Tudi napisi kot so "naravni vitamin C", so lahko le promocija brez opore v dejstvih. Zato v lekarne in specializirane trgovine vzemite oeala za branje in pazljivo preberite vsebino. Velika razlika je med pripravki, v katerih je 5 % acerole in 95 % askorbinske kisline neznanega izvora, in preparati, ki jih pridobijo izključno z naravnim sušenjem acerole. Zanimivo je, da je njihova cena enaka.

Pri nakupu železovih preparatov bodite še posebno pozorni. Železov sulfat je zelo težko prebavljiv in povrhu v telesu unieuje vitamin E. Izbirajte med železovim glukonatom, peptonatom, citratom, fumaratom … Še najbolje pa bo, ee boste namesto pripravkov uživali hrano, ki vsebuje veliko železa.
Dobri viri železa so: alge, sok rdeee pese (dodate mu nekaj kapljic limoninega soka za boljšo resorbcijo), melasa, suhe breskve, rdeee meso, lešniki, fižol, beluši, ovsena kaša … Vse to vam bo brez nezaželenih učinkov zagotovilo dovolj železa.

V zadnjem času se veliko govori in piše o učinkovanju preparatov iz ehinaceje (ameriškega slamnika). Ameriški slamnik ima to moč, da v izredno kratkem času poveea število obrambnih celic (makrofagov in limfocitov). Kot najučinkovitejše so se izkazale alkoholne raztopine iz svežih rastlin, ki vsebujejo visoko raven alkilamidov. Posebne, še posebno učinkovite alkilamide so našli prav v koreninah rastlin, zato pri nakupu izbirajte pripravke iz cele rastline.

Pri naštevanju učinkovitih sredstev ne moremo mimo sokov iz aloe vere, ki so bogat vir acemannana – ta se nalaga v membrane vseh celic ter tako krepi imunsko sposobnost organizma proti parazitom, virusom in bakterijam. Aloa vera poveča število T-celic (fagociti postanejo ueinkovitejši), krepi imunski sistem, blaži vnetja, uničuje viruse, bakterije in glivice, razstruplja organizem, krepi presnovo in pospešuje delovanje vseh organov.

Pri tolikšnem arzenalu ueinkovitih naravnih sredstev kaj drugega verjetno ne boste potrebovali!

Vir: Viva

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Razstava za pomoč otrokom

13 junija, 2012 0