Sunday, April 21, 2024

V poletni vročini večkrat pomislimo na možno zastrupitev s hrano, vendar se okužbe ob nepravilnemu vzdrževanju hladilnika, lahko zgodijo tudi pozimi. Večina misli, da se bakterije na nizkih temperaturah ne razvijajo, vendar temu ni tako.  


Da vaš hladilnik ne bo leglo bakterij poskrbite tako, da njegovo notranjo temperaturo v zimskem času nastavite nekje med 4 in 6°C, poleti pa se naj temperatura njegove notranjosti giblje okoli nič stopinj Celzija.  

Notranja temperatura zamrzovalnika naj bo nastavljena na -18°C. Na ta način boste preprečili taljenje in ponovno zamrzovanje mesa, ki se na ta način kvari.  

Hladilnik potrebuje prostor za zadostno kroženje zraka, zato ga z živili ne prenatrpajte.  

Hladilnik redno čistite

Ko v hladilnik vstavljate sveže meso ga dobro pokrijte in poskrbite da le-ta ne pride v stik z drugimi živili. Vse kar vzamete iz hladilnika in potem vrnete v hladilnik obvezno dobro obrišite, saj v nasprotnem v hladilnik vnašate bakterije.  

Ko v hladilnik trpate ostanke kosila poskrbite, da se hrana popolnoma ohladi. Pred vstavljanjem v hladilnik ostanke obrokov shranite v posode, ki se jih da popolnoma zapreti.  

Redno poskrbite za higieno notranjosti hladilnika, poleg brisanja s suho krpo uporabite antibakterijsko sredstvo.  

Enkrat mesečno hladilnik umijte z detergentom za posodo in s toplo vodo umijte vse police iz hladilnika. Na ta način boste odstranili morebitne ostanke hrane, oziroma glavna rojišča bakterij.  
 

Kategorija:   Novice, Urejanje doma
Naslednji prispevek

Sodobni starši: nimam časa za otroka

13 junija, 2012 0