Monday, April 22, 2024

 


Danes se najpogosteje prejema oralna hormonska kontracepcija, ki v obliki tablet vsebuje dve skupini hormonov – estrogene in gestagene.
 

Kako deluje?

Z jemanjem hormonskih tablet se dosežejo tri začasne spremembe, ki deluje na varno kontracepcijsko zaščito:

•    Onemogočeno je dozorevanje jajčec in njihove sprostitve iz jajčnikov
•    Zmanjšana je verjetnost prodora spermijev v sluz na materničnem vratu.
•    Endometrij (maternična sluznica) ni pripravljen za sprejem jajčeca.
 

Kako se jemljejo?

Kontracepcijske tablete se pričnejo jemati prvi dan menstrualnega cikla (prvi dan menstruacije) – vsak dan (21 dni) po eno tableto, nato sledi tedenska pavza. V tem obdobju bo najverjetneje nastopila menstruacija, ki bo manj obilna in boleča kot pred tem. V kolikor krvavitev izostane vi pa vseeno jemljete kontracepcijske tablete je verjetnost nosečnosti zelo majhna. Kljub temu je v tem primeru pomembno prenehati z jemanjem tablet vse do tedaj, dokler zdravnik ne izključi vsakega suma nosečnosti. V prvih nekaj mesecih se lahko pojavijo šibke krvavitve med ciklom. Te krvavitve so neškodljive in ni razloga za zaskrbljenost, niti za prekinitev jemanja kontracepcijskih tablet.

Ko se bosta organizem in predvsem endokrini sistem privadila na tablete, bodo krvavitve prenehale. V primeru pojava močnejših krvavitev poiščite nasvet zdravnika. Te krvavitve so lahko simptomi nekaterih bolezni.

 

Kaj če na tableto pozabite?

Če ste tableto pozabile vzeti to naredite najkasneje v naslednjih dvanajstih urah. V primeru, da je preteklo več kot dvanajst ur je mogoč zmanjšan kontracepcijski efekt. Tablete jemljite do konca, vmes pa uporabljajte dodatno kontracepcijsko zaščito (npr. kondom).
 

Prednosti oralne kontracepcije?

Poleg kontracepcijskega učinka so znani tudi številni drugi pozitivni učinki kontracepcijskih tablet: reguliranje nerednega menstruacijskega cikla, blaženje bolečih menstruacij z obilnimi krvavitvami, zmanjšujejo nevarnost okužbe male žličke, znižujejo nevarnost razvoja karcinoma endometrija in jajčnikov, ter znižujejo verjetnost nekaterih obolenj dojk.
 

Slabosti?

Pri uporabi kontracepcijskih tablet lahko zdravje ogrozijo nekateri zunanji dejavniki kot so kajenje (kontracepcijske tablete se ne priporoča kadilkam starejšim od 35 let), prekomerna telesna teža, povišan krvni tlak, povišana vsebnost holesterola, diabetes tipa2 in kardiovaskularne bolezni. Kontracepcijske tablete ne ščitijo pred spolno prenosljivimi boleznimi.
 

Kdaj previdnost?

Če že jemljete kontracepcijske tablete morate ginekologa obiskati v primerih:

•    Vsakoletni pregled
•    Če so menstrualni cikli kljub tabletam neredni
•    V primeru izostanka menstruacije
•    Če so se pojavile migrene, motnje vida (dvojni vid, migajoča slika) ali tegobe kot so krči, bolečine ali otekanje rok in nog.
 

Kaj po prenehanju jemanja?

Po prekinitvi jemanje kontracepcijskih tablet jajčniki najkasneje v treh mesecih ponovno prevzemajo svojo vlogo. Pomembno je poudariti da tablete ne povzročajo neplodnosti in nimajo škodljivega vpliva na potek nosečnosti.

Preberite še:

Amenoreja
Polimenoreja
Oligomenoreja
Hipermenoreja
Dismenoreja
Nujna kontracepcija
Delovanje ženskih spolnih hormonov
Motnje menstruacije – alternativno zdravljenje
 

Kategorija:   Kontracepcija, Novice
Naslednji prispevek

Nove dojke po mastektomiji

13 junija, 2012 0