Saturday, June 15, 2024

Kateri hormoni botrujejo telesnim spremembam v nosečnosti?

V nosečnosti se poveča endokrina aktivnost naslednjih hormonov:


Vpliv hormonov

V zgodnji fazi nosečnosti se prične sproščati hCG – humani horionski gonadotropin ali nosečniški hormon, ki je odgovoren za proizvodnjo progesterona in estrogena v jajčnikih. Z zorenjem posteljice njegovo vlogo prevzameta progesteron in estrogen.

V nosečnosti se zaradi delovanja progesterona in v neki meri estrogena, prične povečevati oprsje. Estrogen pomaga okrepiti maternične mišice, ki se tako lažje nosijo s težo ploda.

V naslednji fazi nosečnosti se zaradi delovanja progesterona zniža verjetnost spontanega splava. Progesteron poskrbi za zdrav razvoj horionskih resic in posteljice. Zaradi visoke vsebnosti progesterona ženske ne čutijo pretirane potrebe po spolnosti.

Prolaktin vzpodbudi pripravo mlečnih žlez za proizvodnjo mleka. Sprošča se v hipofizi, estrogen in progesteron pa preprečujeta, da bi se mleko iz dojk izločalo že pred porodom. Po porodu vsebnost estrogena in progesterona, ki se v glavnem zadržujete v posteljici, zmanjša in prične se aktivna laktacija in steče dojenje.

Relaksin igra več vlog. Po 31. tednu nosečnosti se prične sproščati hormon relaksin. Relaksin mehča sklepne vezi in tako žensko telo pripravi na lažji porod. Seveda pa ne more eksplicitno delovati na vezi medeničnih kosti in vezi spodnjega dela prsnega koša, zato številnim nosečnicam povzroči vsaj za številko večje stopalo.

Telesne spremembe

Nosečnice v devetih mesecih zakorakate med številne čustvene, psihične in telesne spremembe v nosečnosti. Večino njim se gre zahvaliti hormonskim spremembam, ki jim je izpostavljeno vaše telo:

  • prirast telesne teže
  • spremembe na koži
  • menjava razpoloženja
  • negotovost, strah
  • oteženo dihanje
  • povišana telesna temperatura
  • dehidracija

Kljub temu, da je nosečnost najlepše obdobje vsake ženske, pa je po drugi strani stresno in zdravju najbolj občutljivo obdobje. Prijeten in pozitiven odnos s partnerjem, družino in prijatelji vas bo tudi v nekoliko težjih trenutkih ohranjal srečne in pozitivnih misli.

Kategorija:   Nosečnost, O nosečnosti
Naslednji prispevek

Nasilje med nosečnostjo sproži prezgodnji porod

5 oktobra, 2012 0